Apel iz Uprave za šumarstvo KS: Vodimo računa o svojim aktivnostima, šumski požari mogu imati nesagledive posljedice

Bosnian

Uprava za šumarstvo Ministarstva privrede Kantona Sarajevo apeluje na sve građane, posebno na izletnike i vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom, da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi uzrokovali požare koji mogu imati nesagledive  posljedice.  


„U sezoni čišćenja livada od korova posebno treba voditi računa da nekontrolisanim paljenjem korovskog otpada ne dođe do požara, jer štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće su štete koje nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema, a nekontrolisanim paljenjem otpada mogućnost nastanka šumskog požara značajno je veća“, upozoravaju iz Uprave za šumarstvo.


Poručuju da je pravovremena reakcija u inicijalnoj fazi požara veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara, te mole građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu: Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, Kantonalno javno preduzeće „Sarajevo šume", Upravu za šumarstvo Kantona Sarajevo i MUP Kantona Sarajevo.