Za regulaciju riječnih korita i preveniranje poplava izdvojeno 2,3 miliona KM

Bosnian

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program raspodjele sredstava za rješavanje imovinsko - pravnih odnosa na trasi regulacije rijeke Željeznice na području općine Ilidža i trasi regulacije rijeke Bosne na području općine Novi Grad Sarajevo.

Ovim je omogućeno potpisivanje sporazuma s općinama Novi Grad Sarajevo i Ilidža o dodjeli sredstava potrebnih za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i uređenje riječnih korita prve kategorije, koje je ministar Delić danas potpisao je sa načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem i šeficom kabineta načelika Nermina Muzura, Lejlom Abazović.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo se obavezalo da će za ovu namjenu izdvojiti 2,3 miliona KM, od čega 1,5 miliona KM za riješavanje imovinsko – pravnih odnosa na području općine Novi Grad Sarajevo i 800.000 KM na području općine Ilidža. Regulacija imovinsko – pravnih odnosa na ovim trasama neophodan je uvjet za regulacju plavnih dijelova riječnih korita rijeka Bosne i Željeznice, kako bi se prevenirale poplave u periodu obilnih kišnih padavina.

Početkom novembra područje općina Ilidža i Novi Grad Sarajevo zahvatile su obimne poplave koje su ugrozile živote i imovinu građana i poslovnih subjekata u ovim općinama.

"Svjesni da će se taj problem ponavljati sa svakim narednim obilnim padavinama, mi smo odmah pokrenuli niz aktivnosti i sastanaka s predstavnicima ove dvije općine i Agencije za vodno područje rijeke Save kako bismo pronašli najbolje dugoročno rješenje ovog problema“, pojasnio je ministar Delić.

Istakao je i da je današnje uručenje sporazuma općinama prvi korak u rješavanju ovog problema.

„Naša je obaveza da zaštitimo živote i imovinu građana i poslovnih subjekata od posljedica koje donose poplave i zato smo pokrenuli aktivnosti da to i realizujemo kako ni privrednici, ni građani ne bi sa strahom i strepnjom očekivali svaku padavinu u budućnosti“, naglasio je ministar Delić.

Napomenuo je i da izdavajanjem sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za rješavanje riječnih tokova prve kategorije, Kanton pokazuje volju i spremnost da se ovaj problem rješava, obzirom da su korita prve kategorije isključiva nadležnost Federacije Bosne i Hercegovine.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić kazao je da će sredstva osigurana od strane Kantona i Općine biti dovoljna za regulaciju imovinsko – pravih odnosa 1/3 ukupne dionice korita rijeke Bosne na području općine koju on predstavlja.

„Uz 1,5 milion KM, koliko osigurava Kanton, Općina će iz Budžeta za 2022. godinu osigurati 400.000 KM i to je dovoljno sredstava da naše službe krenu u realizaciju ovog procesa koji bi trebao ići brže sada, obzirom da je eksproprijacija zemljišta već dobrim dijelom završena“, kazao je načelnik Efendić

Današnjem sastanku prisustvovali su i privrednici koji posluju u zoni Rajlovac koji su u mjesecu novembru imali milionske štete u posljednjoj poplavi. Kako su istakli, raduje ih spremnost Ministarstva i općina da se uradi trajna regulacija ovih riječnih korita jer su štete koje je napravila posljednja poplava ogromne, kao i da bi sljedeća mogla biti pogubna za sve njih.