Ministar Delić: Potpisivanje ugovora sa organizatorima EXPO 2020 Dubai do kraja ove ili početkom naredne sedmice

Bosnian

Na press konferenciji posvećenoj organizaciji učešća bosanskohercegovačkih poduzetnika na međunarodnom sajmu poduzetništva EXPO 2020 Dubai, ministar privrede i predsjednik Organizacionog odbora Adnan Delić najavio je da će Kanton Sarajevo do kraja ove i početkom iduće sedmice potpisati Ugovor sa organizatorima ovog najvećeg svjetskog poduzetničkog događaja.

Ovom prilikom, ministar je upoznao javnost sa zaključcima Vlade KS, koji su vezani za finalne aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem realizacije njihovog učešća na ovom izuzetno važnom sajmu.

„Mi smo od organizatora EXPO 2020 dobili prijedlog ugovora i Vlada KS će nakon usvajanja Zaključka kojim prihvata ovaj ugovor, steći mogućnost upravljanja paviljonom i pripremanjem sadržaja koji će se izlagati u njemu“, kazao je ministar Delić.

Pojasnio je i da je paviljon Bosne i Hercegovine otvoren i da ga je moguće posjetiti, a da će se sadržaji kojima ćemo se predstaviti svijetu u narednim mjesecima organizirati shodno pravilima određenim od organizatora za sve učesnike ovog sajma.

Ministar je istakao i da je Vlada KS donijela odluku o formiranju Organizacionog odbora EXPO 2020 Dubai kojeg će činiti predstavnici svih relevantnih institucija sa svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine.

„Vlada će na jednoj od narednih sjednica i zvanično imenovati članove Organizacionog odbora, zbog čega se ovom prilikom zahvaljujem svim institucijama koje su odgovorile na naš poziv i delegirale svog predstavnika u OO EXPO 2020“, kazao je ministar odgovarajući na pitanja prisutnih novinara.

Što se tiče same organizacije i promocije našeg paviljona, ministar Delić je pojasnio da organizator angažuje agenciju koja radi na pripremi i promociji sadržaja, kao i na promociji i predstavljanju našeg paviljona, putem tradicionalnih i digitalnih medijskih kanala.

„S tim u vezi, a u skladu s važećim propisima u oblasti javnih nabavki, Ministarstvo privrede KS, kao nosilac ove aktivnosti, će provesti pregovarački postupak s Expo Dubai 2020 LLC-SO, organizatorom Svjetske izložbe EXPO 2020 Dubai u vezi angažiranja agencije za ove svrhe“, najavio je ministar Delić.

Kazao je i da trenutno u paviljonu rade volonteri koji su nam ustupljeni susretljivošću organizatora EXPO-a, te da će se to promijeniti kad se potpiše ugovor s organizatorom.

Napomenuo je i da Vlada KS ne preuzima ulogu države, niti institucija s nivoa države, kako se to ponegdje tumači.

„Mi smo prepoznali važnost ove prilike i želimo da je iskoristimo, ne ulazeći u nadležnosti države. Mi samo pokrivamo finansijski okvir i to nije ni na koji način sporno. Organizator EXPO-a ima pravo pozvati koga god želi i mi smo dobili taj poziv i prihvatili ga. Na EXPO-u se možete pojaviti i kao pojedinac, niko to ne spori, ukoliko je organizator tako odlučio, tako da u tom kontekstu i Vlada KS po pozivu organizatora organizuje učešće na ovom međunarodnom sajmu“, naveo je ministar Delić.

Ovom prilikom je istaknuto i da se u narednim mjesecima očekuje predstavljanje svijetu naših najboljih prirodnih, turističkih resursa, grana privrede po kojima smo prepoznatljivi, kulture, kao i umjetnosti koja predstavlja nas i našu povijest i drugih specifičnosti naše domovine.

“Nakon što je ministar Delić obavio preliminarne razgovore i pregovore vezane za ugovor, mi smo došli do okvirne cifre od oko 4,2 miliona KM za naš nastup na EXPO-u”, istakao je ministar finansija KS Davor Čičić u svom obraćanju medijima.

Naglasio je i kako je Ministarstvo finansija KS pronašlo potrebna sredstva i ispunilo zadatak kojeg je pred njega postavila Vlada KS.

Naveo je i konkretne pozicije sa kojih su osigurana potrebna novčana sredstva.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je rekao da Vlada KS može bosanskohercegovačkim poduzetnicima sa kvalitetnim projektima u Dubaiju obezbijediti sastanke sa mnogim investitorima, jer su u određenom trenutku svi na tom mjestu.

"U poslovnom svijetu, to je resurs koji je neprocjenjiv", naglasio je premijer Forto.

Dodao je i da države koje za nastup na EXPO-u ulože 30, 40, 50 miliona KM, rade izračun povrata tih sredstava.

"Ova četiri miliona koja smo mi izdvojili su ulaganje. Nakon što se EXPO završi, uradit ćemo mjerenje - koje vrste ugovora su potpisani i kakvi kontakti su ostvareni, te šta je BiH dobila zauzvrat. Ponosni smo da se naša zastava zavijorila u Dubaiju, jer je velika šteta ne biti na jednom ovakvom skupu", istakao je premijer Forto.

On se na kraju svog obraćanja zahvalio ministru Deliću koji je uradio ogroman posao u pripremama za ovaj ugovor i ministru Čičiću koji je našao načina da Vlada KS finansira ovo učešće.