Javni poziv za mlade osobe sa područja Kantona Sarajevo za učešće u aktivnostima grant sheme za razvoj preduzetništva i podršku pokretanju novih startup kompanija

U saradnji sa UNDP-ovim projektom „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG) i uz učešće Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede KS raspisuje javni poziv za učešće u aktivnostima grant sheme „Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo“. Projekat EGG će sufinansirati grant shemu sa iznosom od 150,000.00 KM i ovim sredstvima će biti pokriveni troškovi specijalističkog trening programa kao i mentoringa uspješnih polaznika u trajanju od 12 mjeseci.

Shodno pravilima i procedurama UNDP-a, projekt EGG će izvršiti selekciju i odabir pružaoca usluga specijalističkog trening programa i mentoringa putem javnog tendera. Ministarstvo privrede KS će sufinansirati grant shemu sa 850.000,00 KM i ta sredstva će isključivo biti utrošena na dodjelu bespovratnih sredstava uspješnim polaznicima trening programa.

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo će istovremeno obezbijediti podršku odabranim korisnicima za sufinansiranje dijela troškova obaveznih doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja u iznosu od 600.00 KM za svaki mjesec poslovanja (cca. 7.200,00 KM na godišnjem nivou po jednom podržanom korisniku), odnosno kumulativno cca. 396.000,00 KM za planiranih 55 korisnika tokom prve godine poslovanja.

Ovim javnim pozivom su obuhvaćene mlade osobe starosti do 35 godina, sa područja Kantona Sarajevo (općina Centar Sarajevo, Hadžići, Ilijaš, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Trnovo FBIH i Vogošća).

Planirani program podrške uključuje: 1. Specijalistički višednevni preduzetnički trening program (za cca. 80 polaznika); 2. Bespovratnu finansijsku podršku za realizaciju cca. 55 najbolje ocijenjenih biznis planova, uz maksimalni iznos podrške po jednom biznis planu u iznosu od 15.000,00 KM; 3. Mogućnost da odabrani korisnici programa sa JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo potpišu prateće ugovore o sufinansiranju troškova obaveznih doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja; 4. Mentorsku podršku i praćenje tokom prve godine poslovanja.

Krajnji rok za podnošenje prijava je srijeda, 07. august 2019. godine do 17:00 sati.

Prijave moraju biti dostavljene preporučenom poštom, kurirskom poštom ili lično na adresu:

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Projekt „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG) UN HOUSE Zmaja od Bosne bb 71 000 Sarajevo.

Po isteku roka za dostavljanje prijava, otvaranje prijava i izbor korisnika bit će izvršeni u zgradi Vlade KS, od strane nadležne stručne Komisije za odabir.

Sve prijave koje se dostavljaju po osnovu ovog javnog poziva moraju biti predane u zatvorenoj koverti naslovljene na „PROJEKT EGG – PRIJAVA NA JAVNI POZIV U OKVIRU GRANT SHEME „RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA I PODRŠKA POKRETANJU NOVIH STARTUP KOMPANIJA NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO“.

Sva dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem elektronske pošte, najkasnije u roku od 7 dana prije isteka roka za podnošenje prijava, sa jasno naznačenim imenom poziva u predmetu poruke i to na sljedeću e-mail adresu: registry.ba@undp.org.

Više informacija o kriterijima za odabir te opštim i posebnim uslovima, kao i obrazac za prijavu možete preuzeti na linku:http://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/bs/home/presscente...