Ministar Delić posjetio mladog poduzetnika, vlasnika startupa, osnovanog uz podršku Ministarstva privrede KS

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je danas Mirzu Bahtanovića, vlasnika novosnovane stolarske radionice „Bahta“. Bahtanović je ispunio uvjete posljednjeg javnog poziva za podršku mladima u osnivanju startupa, a prije desetak dana bio je u grupi prvih osam kandidata koji su potpisali ugovore s Ministarstvom privrede o dodjeli sredstava i već uveliko radi u svojoj radionici.

Kako je ispričao, tokom posjete, Mirza je radio u jednoj firmi do prije osam mjeseci, a onda je odlučio da se prijavi na javni poziv Ministarstva privrede i pokuša osnovati vlastiti biznis. Njegov biznis plan Komisija je ocijenila sa 71 bodom, što je bilo dovoljno da ostvari pravo na podršku od 18.000 KM grant sredstava za pokretanje biznisa i 3.600 KM za plaću i doprinose u prvoj godini poslovanja. Mirza je završio četvrti stepen u Drvno – tehničkoj školi u Sarajevu, a ljubav prema zanatu naslijedio je od oca koji je također stolar. Uz grant Ministarstva privrede, ohrabrio se da krene u samostalne poduzetničke vode. Cilj mu je širiti radionicu, nabaviti dodatnu opremu, kao i uposliti pomoćnika za ispomoć u radovima.

„Posla ima ko hoće zasukati rukave i raditi. Ja sam dugo radio za firmu i želio sam biti samostalan, a u ovom programu Ministarstva vidio sam priliku da to i ostvarim“, kazao je Mirza, vlasnik pomenute novoosnovane stolarske radionice koja se bavi izradom pločastog namještaja, ukrasa za dom, suvenira i drugih proizvoda od drveta.

Ministar Delić istakao je da je ovaj program jedan od onih na koji su u Ministarstvu privrede posebno ponosni, jer upravo je vjetar u leđa svima onima koji odluče svoje snove ostavariti u svojoj domovini.

„Ovaj program iz godine u godinu bilježi povećanje broja prijava, ali i kvalitetnih biznis planova. Prošle godine smo imali 36 uspješnih kandidata, ove godine 47 i vjerujem da će taj broj iz godine u godinu rasti. Početni kapital je važan svakome ko tek počinje, a pošto je ovo proizvodna djelatnost, Mirza će već u nekoj od narednih godina imati pravo i na druge programe poticaja maloj privredi koje imamo u Ministarstvu privrede, kao i svi drugi kandidati koji su izabrali neku od djelatnosti koje potičemo kroz Program poticaja razvoju male privrede“, istakao je ministar.

On je podsjetio da se mladi već u toku promocije programa podrške za osnivanje starup biznisa savjetuju da izaberu djelatnosti koje se mogu uklopiti u programe poticaja, kako bi već na početku mogli razmišljati o proširenju i modernizaciji svojih biznisa.

Podsjetio je i da je Ministarstvo privrede KS krenulo u realizaciju projekta Centra za razvoj poduzetništva koji će mladim vlasnicima startupa, osnovanih uz podršku Vlade KS, odnosno Ministarstva privrede, imati podršku, mentorstvo i u nefinansijskom segmentu poslovanja.