Počeli radovi na izmještanju četverosjeda i dogradnji garaže za šestosjed na Bjelašnici, puštanje u funkciju očekuje se tokom ovogodišnje zimske sezone

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas na Bjelašnici s direktorom KJP „ZOI ’84“ Jasminom Mehićem i direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov Sporazum o izmještanju četverosjedne žičare na novu lokaciju, što će konačno ovaj četverosjed učiniti funkcionalnim i spremnim za korištenje u ovogodišnjoj sezoni.

Riječ je o projektu koji je Ministarstvu privrede predložila uprava „ZOI ’84“, nakon niza analiza i na osnovu elaborata kojim je utvrđeno da četvresjed na trenutnoj lokaciji, osim što nije funkcionalan već više od pet sezona, stvara i ogromne troškove za njegovo održavanje.

„Četverosjedna žičara je projekt u koji su uloženi milioni, ali zbog niza grešaka koje su napravljene prilikom izrade projekta i izbora lokacije, ona je bila nefunkcionalna od 2017. godine. Uložena su skoro četiri miliona u nju, a dodatno je stvarala materijalne i ljudske troškove, jer je održavanje na vremenskim uvjetima kakvi su na vrhu Bjelašnice bilo dodatna otežavajuća okolnost“, kazao je danas ministar Delić i dodao da je Ministarstvo opredijeljeno da Bjelašnicu učini jednim od najboljih skijališta u regiji.

Kazao je da Bjelašnica ima sav potrebni potencijal da bude najbolje skijalište u regiji.

“Od početka mandata ulažemo sredstva u realizaciju projekata „ZOI ’84“, kako bismo joj vratili stari sjaj i unaprijedili ponudu i uslugu skijašima, turistima i građanima Kantona Sarajevo. Zbog toga smo tražili da nam preduzeće pripremi sve projekte i evo unazad skoro dvije godine aktivno radimo na realizaciji tih projekata. Izmještanje četverosjedne žičare je projekt koji će koštati 3,6 miliona KM i to jedini je način da bude funkcionalna jer su analize pokazale da na trenutnoj lokaciji neće nikad funkcionisati. Ovim premještanjem žičare mi ustvari ispravljamo greške naših prethodnika i ulažemo dodatna sredstva kako bismo omogućili bolju i kvalitetniju ponudu i razvoj Bjelašnice“, istakao je ministar.

Direktor „ZOI ’84“ Jasmin Mehić pojasnio je da je analizom nekoliko potencijalnih lokacija, zaključeno da je relociranje ekonomski isplativo samo na lokaciju koja je najsličnija postojećoj, u smislu dužine vertikalnog uspona.

„Svi sporazumi su potpisani, a već smo počeli radove na izgradnji garaže za šestosjed i izmještanje četverosjeda. Izmještanje četverosjeda jedan je od najrizičnijih projekata na Bjelašnici. Mi smo je već demontirali na vrhu Bjelašnice, u narednih desetak dana krećemo sa montažom na trasi lifta BY i očekujemo završetak radova do kraja novembra. Trasa BY spaja srednji dio skijališta, što je nastavak skijališta BX do akumulacionog jezera dva. Ukoliko zbog loših vremenskih uvjeta, prije svega jakog vjetra, šestosjed ne bude mogao raditi, nadamo se da će ova veza između BX-a, koju smo prošle godine uradili i nove četverosjedne žičare biti veza koja će funkcionisati na Bjelašnici i kad su jaki vjetrovi u pitanju“, kazao je direktor Mehić.

Očekuje se da će četverosjed biti u funkciji za ovosezonsko skijanje.

Danas je potpisan i aneks sporazuma za  projektovanje i nadogradnju postojećeg šestosjeda, čijom realizacijom će se nastaviti radovi na ovom projektu, a podrazumijevaju nadogradnju automatske garaže za ovaj šestosjed. Vrijednost ovog projekta je 1,4 miliona maraka.

„Izgradnjom automatske garaže za šestosjednu žičaru želimo osigurati dugoročno čuvanje javnog dobra od propadanja usljed vremenskih prilika, ali bolju uslugu korisnicima. Garaža će  biti izgrađena i na ulaznoj i izlaznoj putanji, a cilj je, osim boljeg očuvanja infrastrukture,  osigurati i da su sjedišta suha i zaštićena od nanosa snijega što će, vjerujemo, utjecati na ukupno zadovoljstvo korisnika skijališta“, naveo je ministar Delić.

Garaža će biti smještena na polaznoj stanici šestosjeda na 1.268 metara nadmorske visine s desne strane u pravcu penjanja, a očekuje se da će i ovaj projekt biti finaliziran do početka ovogodišnje sezone.

Direktorica Barlov istakla je da su inženjerski timovi Zavoda za izgradnju već spremni i da će Zavod dati maksimalnu podršku kako bi se ispoštovali svi predviđeni rokovi za realizaciju ova dva projekta.

Ministar Delić podsjetio je da je u obogaćivanje sadržaja na Bjelašnici u toku ove i prošle godine uloženo više od 20 miliona maraka, počev od unapređenja parking sistema do kapitalnih projekata koji se odnose na obnavljanje i modernizaciju infrastrukturnih olimpijskih objekata na ovoj planini.