Poziv privrednicima da iskoriste preostala sredstva u okviru kreditnih linija sa 100 posto subvencioniranom kamatom, linije finansiranja u Unicredit i ASA banci otvorene do kraja juna

Bosnian

U okviru provođenja Programa male privrede za 2021. godinu Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je nakon provedenog javnog poziva za izbor banke partnera potpisalo ugovor s UniCredit, Sberbankom - sada ASA bankom i BBI bankom koje kao partneri Ministarstva učestvuju u realizaciji kreditnih linija sa 100 posto subvencioniranom kamatnom stopom. 

Ministarstvo privrede je na ovaj način omogućilo subjektima male privrede finansijska sredstva po najpovoljnijim kreditnim uslovima, grejs periodom do 12 mjeseci, uz stopostotno subvencioniranu kamatnu stopu, a za što je izdvojilo oko pet miliona KM. Shodno ponudama banaka na ovaj iznos, ukupna vrijednost kreditnih linija je 107.850.000 KM, dok svaka pojedinačna banka ima na raspolaganju iznos sredstava zavisno od ponude koju je dostavila na javni poziv. 

Kako je u UniCredit i ASA banci ostalo još neiskorištenih sredstava krajem marta Ministarstvo privrede KS produžilo je rok za prijave privrednika za ove kreditne linije do 30. juna 2022. godine, kako bi se sva predviđena sredstva iskoristila. 

A s obzirom da je do kraja juna ostalo još nešto više od mjesec i po, Ministarstvo poziva privrednike da iskoriste priliku i apliciraju kod jedne od ove dvije banke.

„Uskoro ćemo imati spreman Program razvoja male privrede za 2022. godinu i cilj nam je da prije realizacije ovogodišnjeg programa iskoristimo sva sredstva koja imamo na raspolaganju za kreditnu liniju sa stoposto subvencioniranom kamatom. Imamo sredstava još u ove dvije banke i stoga pozivam privrednike da do kraja iskoriste i ova sredstva“, poručio je ministar privrede Adnan Delić. 

Podsjećamo kreditne linije podrazumijevaju maksimalni iznos finansiranja po jednom korisniku do milion KM, s maksimalnim rokom otplate u zavisnosti od vrste i visine zahtjeva za finansiranje do šest godina. 

Prioritet u ostvarenju prava na poticajna sredstva finansiranja imaju sve proizvodne, a posebno izvozno orijentisane djelatnosti, te privredni subjekti koji u podnesenom zahtjevu za finansiranje navedu da će obezbijediti nova zapošljavanja. 

Implementacija ovih povoljnih kreditnih linija ima za cilj kreirati nova radna mjesta na području Kantona Sarajevo, kroz ulaganje u modernizaciju poslovanja i proširenje obima proizvodnje, te poslovnih mogućnosti malih, mikro i srednjih kompanija.