Ministar Delić potpisao sporazume s načelnicima općina Centar i Hadžići: Novih 1.500.000 KM za infrastrukturno uređenje poslovnih zona

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potpisali su danas sporazum s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem za sufinasiranje infrastukturnog uređenja inovacijsko – tehnološkog parka Šip, te aneks sporazuma s načelnikom Općine Hadžići Hamdom Ejubovićem za nastavak infrasturktunog uređenja u okviru privredne zone Hadžići. Ukupna vrijednost danas zaključenih sporazuma je 1.500.000 KM.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović potpisao je aneks sporazuma vrijedan 800.000 KM o nastavku sufinansiranja i realizacije projekta izgradnje infrastrukture u Privrednoj zoni Hadžići,  koja obuhvata nastavak radova na četiri saobraćajnice dužine 1.140 metara, odosno realizaciju projekata postavljanja gasne instalacije (1.400 metara), oborinske kanalizacije (505,8 metara), fekalne kanalizacije (505,8 metara), vodovodne mreže (505,8 metara), elektro - mreže (579,8 metara) te projekat uvođenja javne rasvjete (1.520 metara).

Ministarstvo privrede KS je ranije ove godine, po osnovu sporazuma o uređenju ove privredne  zone, općini Hadići doznačilo 300.000 KM, te je ukupni iznos kojim Ministarstvo sufinasira projekte u ovoj općini za infrastrukturno uređenje privredne zone za 2021. godinu 800.000 KM.

„Ovim sredstvima koja dobijemo od Ministarstva privrede završit ćemo infrastukturno uređenje poslovne zone Bjelašnica ukupne površine 100.000 metara kvadratnih, koja će biti najljepša i najmodrenija poslovna zona u Kantonu“, istakao je načelnik Ejubović i dodao da je 17 investitora već zakupilo prostor cijele zone.

Načelnik općine Centar Srđan Mandić potpisao je sporazum vrijedan milion KM za izgradnju infrastrukture u inovacijsko-tehnološkom parku Šip, što podrazumijeva projekte izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture dužine 850 metara.

„Mi ćemo ovim sredstvima raditi na uređenju takozvane IT saobraćajnice, što je neophodno kako bi počeli građevinski radovi investitora u ovom inovacijsko–tehnološkom parku. Trenutno tamo svoje placeve imaju Infobip i Aljazeera Balkans, a mi se nadamo da ćemo s ovim uređenjem i za ovaj plac odmah imati investitora“, naveo je načelnik Mandić.

Kazao je i da će s uređenjem IT parka Šip zasigurno postati jedno od najljepših i najmodernijih naselja u Sarajevu, s obzirom da su u proteklom periodu u naselju izgrađene i moderna škola i ambulanta.

Obje općine potpisnice sporazuma obavezuju se da će preostala potrebna sredstva za realizaciju ovih projekata nadomjestiti iz općinskih budžeta, kao i da će što prije krenuti u realizaciju odobrenih projekata.

„Prije nekoliko mjeseci potpisali smo sporazume s četiri sarajevske općine za projekte rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za potrebe poslovnih zona i  infrastrukturno uređenje zona koje se nalaze na području tih općina i drago mi je što je općina Hadžići dostavila projekte koji znače nastavak uređenja privredne zone Hadžići. Posebno mi je drago što smo danas potpisali sporazum za infrastukturno uređenje inovacijsko – tehnološkog parka Šip, koji nam je od posebne važnosti, obzirom da je IT industrija brzorastuća industrija u Kantonu Sarajevo i mi je prepoznajemo kao strateški važnu industriju. Prije nekoliko dana potpisali smo i ugovore s IT kompanijama vrijedne oko 300.000 KM za projekte edukacije i zapošljavanja u ovoj oblasti i nastavit ćemo i dalje ulagati u ovu industriju, jer vjerujemo da će ona generirati nova, kvalitetna radna mjesta“, kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Podsjetio je i da su unapređivanje i infrastrukturno uređenje poslovnih zona među najznačajnijim preprekama na koje nailaze investitori koji žele ulagati u poslovne zone na području Kantona Sarajevo. Prema Delićevim riječima, to jedan od osnovnih razloga zbog kojih Vlada KS nastoji kontinuirano ulagati u rješavanje problema vezanih za imovinsko – pravne odnose i infrastukturno uređenje u okviru industrijsko – poslovnih zona.

Napomenuo je i da je Budžetom Kantona Sarajevo za 2021. godinu planirana raspodjela finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama u iznosu od šest miliona KM, te da je s današnjim potpisivanjem sporazuma u poslovno–inustrijske zone na području Kantona Sarajevo uloženo ukupno 4,2 miliona KM u ovoj godini.