Ministarstvo privrede KS dodijelilo 2,7 miliona KM za opremanje industrijskih zona u četiri općine

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas ugovore sa načelnicima četiri općine sa područja Kantona u ukupnoj vrijednosti od 2,7 miliona KM, u svrhu uređenja industrijskih zona u tim općinama. Za ovu namjenu, kao grant sredstva, Općina Hadžići je dobila 300.000 KM, Vogošća 500.000 KM, Općina Novi Grad 900.000 KM, dok je Općina Ilijaš dobila milion KM.

Kako je istakao ministar Delić, radi se o kreditnim sredstvima, odnosno zaduženju Kantona Sarajevo kod komercijalnih banaka, u svrhu unapređenja preduzetničke infrastrukture, kako bi se uređenim industrijskim zonama privukle nove investicije i otvorila nova kvalitetna radna mjesta. Ministarstvo privrede je u svom budžetu za 2021. godinu planiralo za ovu namjenu znatno više sredstava nego ranije.

“Stavku u ovogodišnjem budžetu koja se odnosi na infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u industrijskim zonama na području KS povećali smo za oko 5,5 miliona KM. Prethodnu godinu budžet ministarstva za ovu namjenu iznosio je oko 500.000 KM. Ove godine on iznosi šest miliona KM. To je značajno povećanje koje potvrđuje našu ozbiljnu namjeru stvaranja optimalnih uslova za privredna ulaganja u KS”, istakao je, ovom prilikom, ministar Delić.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić pojasnio je da će se ovim sredstvima urediti pristupni put u novoj industrijskog zoni u Vogošći, za šta je vrijednost planiranih radova oko 500.000 KM.

“Za nas je ovo jako važno obzirom na činjenicu da je nova industrijska zona već skoro u punom kapacitetu i imamo potrebu obezbijediti kvalitetne saobraćajnice uz nju. U prethodne dvije godine smo uradili glavni ulaz u zonu, i to zahvaljujući podršci kantonalnih ministarstava saobraćaja i privrede. Ovim sredstvima ćemo dovršiti uređenje saobraćajnog pristupa ovoj zoni”, poručio je načelnik Smajić.

Sredstva od milion KM općina Ilijaš će usmjeriti za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na parceli od 1,65 hektara u industrijskoj zoni Luka.

“Mi smo već u potpunosti opremili ovu zonu, a ostalo nam je imovinski riješimo neke njene dijelove kako bi ona bila potpuno u funkciji. Na ovaj način dobićemo šest lokacija za nove privredne subjekte, a interes investitora već postoji”, istakao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je objasnio da je 900.000 KM koje je danas Kantona dao ovoj općini, namijenjeno sufinansiranju izgradnje oborinsko-kanalizacione mreže u industrijskoj zoni Bačići.

“Ovo je važan dio izgradnje primarne infrastrukture u ovoj zoni, radovi su u toku, a ova sredstva će biti veoma korisna kako bi se uradio veći dio posla”, poručio je Efendić.

U ime Općine Hadžići današnji ugovor je potpisao Eldar Proha, pomoćnik općinskog načelnika za privredu, finansije i inspekcijski nazor. Prema njegovim riječima, sredstva od 300.000 KM biće utrošena za infrastrukturno uređenje privredne zone u Hadžićima.