Vlada KS utvrdila Program mjera za zapošljavanje 1.219 osoba sa biroa: Posao za medicinski kadar, socijalno osjetljive kategorije, pripravnike VSS i vatrogasce

Bosnian

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u KS za 2020. godinu.

Kroz pojedinačne podsticajne mjere tj. programe mjera bit će zaposleno 1.219 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje KS. U te je svrhe osigurano 10.898.934 KM.

Radi se o Programu sufinansiranja zapošljavanja pod nazivom „Posao za sve“, u okviru kojeg je planirano zapošljavanje 529 osoba. Prednost pri zapošljavanju će imati socijalno osjetljive kategorije. Za realizaciju ovog programa planirano je 5.086.934 KM, od ukupnog iznosa navedenih sredstva.

Drugi program se odnosi na sufinansiranje zapošljavanja 200 pripravnika sa visokom stručnom spremom, a za što će biti izdvojeno 1.920.000 KM.

Za Program sufinansiranja samozapošljavanja nezaposlenih osoba,  planirano je  2.500.000 KM. Ovaj program podrazumijeva finansijsku podršku za 250 nezaposlenih osoba koje žele pokrenuti samostalne djelatnosti.

Također su planirane 192.000 KM za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja 40 vatrogasaca pripravnika, u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu, a s obzirom na broj upražnjenih radnih mjesta u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi KS.

Programom sufinansiranja zapošljavanja medicinskog kadra u javne zdravstvene ustanove sa područja Kantona Sarajevo bit će obuhvaćeno 200 nezaposlenih osoba, i to 100 sa VSS i VŠS, te 100 sa SSS. Za ovaj program je planirano 1.200.000 KM.

Javni pozivi poslodavcima, odnosno institucijama, po navedenim programima bit će objavljeni tokom ove sedmice na web stranici Službe za zapošljavanje KS.

Aktivnostima Vlade KS, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, te Službe za zapošljavanje KS u ovoj godini odobrena je realizacija programa zapošljavanja ukupne vrijednosti 14.356.971 KM u svrhu zapošljavanja 1.849 nezaposlenih osoba sa evidencije pomenute Službe.

Podsjećamo da su tokom ove godine odobreni i Program sufinansiranja zapošljavanja medicinskog kadra u javne zdravstvene ustanove i javne ustanove iz oblasti socijalne zaštite, zbog epidemije Covid-19 oboljenja, i to za 102 nezaposlene osobe, Program sufinansiranja zapošljavanja „Posao za sve – 19“ za 151 nezaposlenu osobu, „Program javnih radova“ za 326 nezaposlenih osoba, te Program sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za rad sa djecom s poteškoćama u razvoju za 51 nezaposlenu osobu.