Ministar Mijatović na ABSL BiH godišnjoj konferenciji najavio programe poticaja za mikro, mala i srednja preduzeća iz IT i BPO industrije

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović učestvovao je na godišnjoj konferenciji Asocijacije lidera poslovnih servisa u BiH (ABSL) - ABSL BiH Annual Conference 2023. Konferencija je održana danas u hotelu Novotel Bristol, s ciljem da potakne promjene i katalizira razvoj i rast industrije outsourcinga poslovnih servisa (BPO) u BiH, kao i na Zapadnom Balkanu.

Prilikom svog obraćanja, ministar Mijatović je istakao da su Ministarstvo privrede i Vlada KS već prepoznali važnost sektora poslovnih usluga (BPO), te da su u prethodne dvije godine implementirali dvije mjere za poticanje zapošljavanja u IT i BPO sektoru u iznosu od oko 1,3 miliona KM poticajnih grant sredstava.  

Na Konferenciji su predstavljene inspirativne priče o novim incijativama i poslovima u oblasti BPO industrije koji se realizuju u BiH, a govorilo se i o razlozima zbog kojih strani investitori koji se bave outsourcingom poslovnih servisa trebaju ulagati u našu zemlju. 

"Naša zemlja je atraktivna lokacija za ulaganje u BPO sektor iz više razloga, kao što su geografski položaj, niska stopa poreza na dobit preduzeća, različiti porezni i carinski poticaji, razvijena industrijska kultura, stabilna valuta i lako dostupni ljudski resursi svjetske klase. Mladi ljudi ove zemlje su dobro obrazovani, visoko kvalifikovani, višejezični i entuzijastični", rekao je ministar Mijatović.

Također je najavio i da će Ministarstvo privrede i Vlada KS i u 2023. godini provoditi poticajne mjere za razvoj male privrede, u okviru kojih su konkretizirane mjere i za sektor outsourcinga poslovnih usluga. Stoga je pozvao sva mikro, mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove i kriterije da se prijave na relevantne javne pozive u okviru Programa razvoja male privrede, koji će biti objavljeni na web stranici Ministarstva privrede KS u narednom periodu.

Ministar Mijatović je istakao da je cilj Ministarstva privrede KS da u narednom periodu iskoristi svoje nadležnosti i raspoložive resurse za unapređenje poslovnog ambijenta u KS, odnosno da provede potrebne analize stanja na tržištu i iskoristi povratne informacije koje daju relevantni sudionici, poput udruženja ABSL i Bit Alliance, kako bi se unaprijedili relevantni zakonski okvir i razvojne politike u našem kantonu.

Zaključio je da se jedino uz pomoć preduzetnika te svih relevantnih partnera i sudionika mogu napraviti značajna poboljšanja koja će nas odvesti na put napretka i razvoja na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou.