Počeli radovi na uređenju korita Sušice, Ministarstvo privrede KS osiguralo pola miliona KM

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić u pratnji predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Sejada Đoze i načelnika Općine Centar Srđana Mandića posjetio je danas Betaniju, gdje su počeli radovi na uređenju korita potoka Sušica.

Sredstva za uređenje ovog riječnog korita osigurali su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Općina Centar u ukupnom iznosu od 866.000 KM, od čega je pola miliona KM osiguralo Ministarstvo, a ostatak Općina.

„U okviru programa uređenja riječnih korita za 2022. godinu potpisali smo sporazum s Općinom Centar za uređenje ovog korita, koje nam je bitno zbog trajne zaštite stanovnika okolnih naselja i njihove imovine, ali i privrednih subjekata i njihove infrastrukture, te poljoprivrednog zemljišta od štetnog djelovanja voda izazvanog poplavama i bujicama“, kazao je ministar Delić.

On je istakao da je uređenje korita potoka Sušica podrazumijeva i početak radova na infrastrukturnom uređenju IT parka Šip.

„Potpisali smo sporazum za infrastrukturno uređenje IT parka Šip vrijedan milion KM i želimo da radovi na uređenju saobraćajnice konačno dođu na red, tako da očekujemo da će nakon ovih radova uslijediti i uređenje IT zone. Imamo sredstva i krajnje je vrijeme da se ovaj projekt počne realizirati“, naglasio je ministar Delić.

Problem skupljanja fekalnih voda na ovoj lokaciji istakao je i predsjedavajući Đozo, kazavši da stanovnici ovog naselja od 2008. godine pokušavaju riješiti problem koji je uzrok stvaranja neugodnog mirisa koji ih tjera iz domova.

„Tokom izgradnje ovog naselja ranijih godina nesavjesni izvođači radova su odlagali građevinski otpad i zemlju kojim su presijekli potok Sušica, zbog čega se formiralo fekalno jezero. Iz njega se širio nesnosni smrad, ali i opasnosti do pojave zaraze. Upravo zbog toga, mi smo tada vlastitim sredstvima angažovali radne mašine da nam pročiste kanala, što je bilo privremeno rješenje. Zadovoljni smo sto će se realizacijom ovog projekta konačno trajno riješiti veliki problem stanovnika Šipa“, izjavio je Đozo.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić istakao da je konačno rješavanje ovog problema rezultat dobre volje i saradnje općinskih i kantonalnih institucija.

„Nakon 15-ak godina počeli smo rješavati neke probleme koji su davno trebali biti riješeni. Zahvaljujem se ministru Deliću, koji je prepoznao značaj projekta ucjevljenja potoka Sušica. To nam je značajno, kako zbog rješavanja dugogodišnjeg problema otpadnih voda koji tišti stanovnike Šipa,  tako i zbog završetka radova na Prvoj transverzali, što je značajno ne samo za općinu Centar, nego i za cijeli Kanton“, istakao je načelnik Mandić napomenuvši, kao i ministar Delić, da je uređenje ovog riječnog korita preduslov za početak radova u IT zoni, odnosno za uređenje pristupnog puta i ostalih infrastrukturnih radova.

Radovi na uređenju ovog riječnog korita u prvoj fazi podrazumijevaju uređenje prvih 250 od ukupno 700 metara, gdje se radi na ucjevljavanju odvodnje fekalnih i oborinskih voda.