Ministar Delić: Objavili smo drugi Javni poziv za finansiranje mjesečnih plaća, poziv otvoren do 22. novembra 2021. godine

Bosnian

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je u srijedu, 10. novembra 2021. godine, drugi Javni poziv za plaće u okviru Programa pomoći privrednicima u sanaciji i ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Riječ je o Javnom pozivu za odobravanje finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće u FBiH za juli, august i septembar 2021. godine.

Ministar privrede KS Adnan Delić pojasnio je da su izabrana ova tri mjeseca s ciljem očuvanja poslovne aktivnosti i zadržavanja radnih mjesta.

„Određeni trendovi pokazuju da je tokom proljeća bilo otpuštanja radnika zbog sveukupne situacije nastale zbog posljedica pandemije, dok je tokom ljetne sezone došlo do stabilizacije situacije i vraćanja radnika na radna mjesta u određenoj mjeri. Obzirom da smo ušli u zimski period kada dolazi do smanjenja poslovne aktivnosti i povećanja mogućnosti ponovnih otpuštanja, smatramo da je bitno uzeti u obzir ova tri mjeseca kako bi se spriječila nova eventualna otpuštanja radnika“, istakao je ministar Delić.

Iz Ministarstva privrede podsjećaju da su na prethodnim javnim pozivima mnoge prijave odbijene zbog formalno – pravnih nedostataka koji su eliminatorni uvjeti za prijavu, kao što su potpis, pečat, ovjera dokumenata i tome slično, te apeliraju na poslovne subjekte da prilikom prijave na Javni poziv obrate pažnju na rokove, način prijave, uvjete Javnog poziva, tehničku ispravnost prijave i traženu dokumentaciju.

Javni poziv s pripadajućim prijavnim obrascem koji poslovni subjekti trebaju ispuniti i uz njega dostaviti traženu dokumentaciju dostupan je na stranici Ministarstva privrede na linku:

https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/j-v-n-i-p-o-z-i-v-za-finansiranje-cijele-ili-dijela-minimalne-mjesecne-neto-place

Naglašavamo, Javni poziv otvoren je 12 dana od dana objave na stranici Ministarstva privrede KS.

Javni poziv raspisan je shodno Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom.