Kanton Sarajevo preuzima organizaciju nastupa BiH na EXPO-u u Dubaiju

Bosnian

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako će Vlada KS preuzeti obaveze organizacije nastupa bosanskohercegovačkih privrednika na svjetskoj privrednoj izložbi EXPO u Dubaiju.

“To je privredna mapa svijeta i ako vas tamo nema onda vas nema. To je razlog zašto smo mislili da je odlazak na ovaj svjetski sajam važan“, kazao je premijer Forto.

Kako je precizirao ministar privrede Adnan Delić, Vlada KS je nakon odustajanja državnih vlasti od odlaska na EXPO, preuzela inicijativu, te kontaktirala vlasti i organizatora.

"Jučer smo dobili dokumentaciju za naš nastup", izjavio je.

Ministar Delić naveo i kako privrednici iz svih dijelova BiH mogu nastupiti na ovom sajmu.

“Unazad nekoliko godina traju pripreme za nastup BiH u Dubaiju, ponuđen je besplatan štand, ali državna vlast nije pronašla sredstva za sajam i mi smo to preuzeli i tražimo finansijsku konstrukciju. Procedure su izuzetno kompleksne, postoje pravila koje firme treba da ispune i nadam se da ćemo stići da to uradimo u narednih 15 dana. Oko 20 miliona KM su ulaganje zemalja u regionu za EXPO, a mi ćemo izdvojiti nekoliko miliona KM. Pozvat ćemo sve politike koje sudjeluju u organizaciji, entitetske i državnu vladu da nam pomognu i budu vjetar u leđa. Ovo se tiče privrede i opstanka i nadam se da to niko neće iskoristiti u neke druge svrhe“, naglasio je ministar Delić.

On je dodao da će biti formiran organizacioni tim u koji će se uključiti sve politike u KS, sve privredne komore i entitetske da pomognu u organizaciji sajma.

Kao je istakao , pretpostavlja se da će kroz EXPO proći 25 miliona ljudi za šest mjeseci.

“Kompanije nisu u mogućnosti da predstavljaju sebe već sektor iz kojeg dolaze pod državnom zastavom (turistički, drvna industrija). To je sajam država i predstavljaju se potencijali država, a učestvuju 192 države“, potcrtao je ministar Delić.

Ministar finansija KS Davor Čičić je kazao da je Vlada KS odlučila da nađe način i po svaku cijenu podrži privrednike za odlazak na EXPO.

“Teško je procijeniti koliko će nas to koštati, ali imamo deklarativan stav da ćemo u rebalansu koji je u izradi do kraja godine naći sredstva i da privrednici odu i predstave se na najbolji mogući način“, najavio je ministar Čičić.

Ipak, do konačne odluke za nastup BiH na ovom prestižnom svjetskom sajmu privrede potrebno je da državni nivo u potpunosti prihvati ovakav scenarij, s obzirom na to da je Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo za tu organizaciju.

Prvo zbog finansijskih problema, a kasnije i političkih odluka, to do sada nije završeno.

"Nakon apela privrednika da im pomognemo da odu na EXPO, odlučili smo da nađemo način da im omogućimo da prezentiraju BiH na najbolji mogući način na ovom sajmu", rekao je ministar finansija KS Davor Čičić ovim povodom.