Premijer Forto, ministar Delić i Udruženje poslodavaca: Dogovoreno održavanje kvartalnih tematskih sjednica Vlade KS

Bosnian

S obzirom da je Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo ranije iskazalo potrebu, želju i interes za sastanak sa zvaničnim predstavnicima Vlade KS i resornim Ministarstvom privrede, danas je održan prvi inicijalni sastanka predstavnika ovog udruženja sa premijerom Edinom Fortom i ministrom privrede KS Adnanom Delićem.

Na sastanku je razgovarano o nastavku dosadašnje uspješne saradnje i unapređenju poslovnog ambijenta u Kantonu Sarajevo.

“Za adekvatno obavljanje naših dužnosti i nadležnosti potrebno je da imamo zdravu komunikaciju sa privrednicima koji posluju na području KS i njihovim predstavnicima”, kazao je nakon sastanka ministar Delić.

Dodao je i kako je, ovom prilikom, razgovarano o čitavom nizu različitih tema, među kojima su prijedlog mjera za pomoć ugroženim djelatnostima, poticaji u nova proizvodna investiranja, stimulacije za nova zapošljavanje radnika, javno-privatno partnerstvo, dalje ukidanje parafiskalnih nameta, donošenje Zakona o ESV KS, itd.

Na sastanku je zaključeno da se ubuduće organiziraju kvartalne tematske sjednice Vlade KS kojima će prisustvovati predstavnici ovog udruženja.

"Još 2019. smo pokrenuli dijalog i bili prva Vlada sa zajedničkom tematskom sjednicom sa poslodavcima. Kao Vlada ćemo nastaviti ponavljati da je privatni sektor najzdraviji dio našeg društva. Bez privatnog sektora i poduzetništva ne postoje budžet, zdravstvo, obrazovanje i policija", rekao je premijer Forto.

A ministar Delić je naglasio kako od privrednika tokom ove sjednice očekuju da sve svoje prijedloge daju Vladi, kako bi bio dostignut neophodni nivo povoljnog poslovnog okruženja na području našeg kantona.

I premijer Forto i ministar Delić su istakli kako žele nastaviti dobre i pozitivne prakse, te uspješnu dosadašnju saradnju sa ovim udruženjem koje je najbolji predstavnik poslovne zajednice KS, jer zastupa respektabilan broj privrednika.

“Izuzetno nam je stalo da čujemo njihova mišljenja posebno kada je u pitanju izmjena zakonske regulative kojom se, prije svega, namjerava omogućiti povoljan poslovni ambijent”, zaključio je ministar Delić.