Premijer Forto i ministar Delić sa predstavnicima IT sektora: Želimo privući direktne investicije, IT u tome ime veliku ulogu

Bosnian

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar privrede KS Adnan Delić održali su danas tematsku sjednicu sa predstavnicima Bit alijanse, ali i drugim predstavnicima IT industrije iz cijele Bosne i Hercegovine.

Cilj sastanka bio je unapređenje rada IT sektora, otvaranje što više kvalitetnih radnih mjesta i povećanja broja privrednih subjekata koji posluju na području Kantona Sarajevo.

Prema riječima premijera Forte, Vlada KS će kvartalno izvještavati o svemu što radi po pitanju poboljšanja i olakšanja poslovanja IT kompanija. S druge strane, IT sektor izvještavat će Vladu o napretku njenih inicijativa, kao što su proširenje obrazovnih kapaciteta i jačanje naučnoistraživačke zajednice, te saradnja IT kompanija sa Univerzitetom u Sarajevu.

"Radi se o najbrže rastućoj i najbolje plaćenoj industriji u BiH. Ako želimo da Kanton Sarajevo postane mjesto visokog kvaliteta življenja, jedini način je da ove firme zadržimo ovdje i pomognemo im da se još više razvijaju", rekao je premijer Forto.

Ministar Delić je istakao da je dvosmjerna komunikacija sa privrednim subjektima koji dolaze sa područja KS od izuzetne važnosti za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

Opredjeljenje Vlade KS je rad na izradi strategije koja se tiče razvoja strateških grana privrede u KS, od kojih je  IT industrija jedna od najvažnijih, ali i privlačenja direktnih investicija.

"Želimo privući direktne investicije, i smatramo da u tom procesu IT industrija igra veliku ulogu. Razgovarali smo i o javnim pozivima koje raspisuje Ministarstvo privrede KS. Od otprilike 260 kompanija koje posluju na području KS u zadnje dvije godine, kada su u pitanju javni pozivi za unapređenje IT preduzetništva, prijavljivalo se samo njih 12 u prosjeku, što predstavlja veoma mali broj, ali veliki problem. Jedan od glavnih razloga je problem nepovjerenja i birokratije, odnosno preglomazne i vrlo često bespotrebne administracije i dokumentacije koja je neophodna za prijavu na javne pozive, što planiramo promijeniti u narednom periodu", rekao je ministar Delić.

Ono što će se u narednom periodu dešavati su radni sastanci, kako bi se unaprijedio rad IT sektora i otvorila što kvalitetnija radna mjesta, te povećao broj privrednih subjekata koji u ovoj oblasti posluju na području KS.