Promocija novih programa zapošljavanja u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu

Danas je u prostorijama JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo održana press konferencija koja je imala za cilj promociju novih programa zapošljavanja u Kantonu Sarajevo u 2019. godini koji će biti objavljeni putem javnog poziva za učešće poslodavaca i nezaposlenih osoba.

Direktor Javne ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo, Nermin Pećanac istakao je da je Služba obezbijedila novčana sredstva u visini od 960.00,00 KM, a koja će biti raspoređena na nove podsticajne mjere i to:
Za Program Sufinasiranja „Razvoj preduzetništva i podrške pokretanju novih start up kompanija na području Kantona Sarajevo“ - 396.000,00 KM za 55 osoba koji se realizuje u saradnji sa UNDP i Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo koji su ujedno i nosioci kompletnog programa.
Služba će nezaposlenim osobama koje budu obuhvaćene ovim programom i registruju samostalnu djelatnost, mjesečno, 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 600,00 KM za uplatu zakonom propisanih poreza i doprinose, bez obzira koliko oni iznosili. Javni poziv za ovaj program objavio je UNDP i isti je zatvoren 13.08.2019. godine.

Program javnih radova PLUS – 146.000,00 KM za 92 osobe.
Služba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom obezbijediti Neto naknadu za angažovanje koja iznosi 800,00 KM, mjesečno po angažovanoj osobi, odnosno 883,00 KM u mjesečnom bruto iznosu, a svi drugi eventualni troškovi, padaju na teret poslodavca.

Program sufinasiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina života – 400.000,00 KM za 20 osoba.
Služba će mladim nezaposlenim osobama, koje budu obuhvaćene ovim programom i registruju samostalnu djelatnost, na ime troškova registracije i početnog kapitala, doznačiti sredstva u iznosu od 2.000,00 KM, te mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.500,00 KM, za isplatu plata i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa, što ukupno predstavlja 20 000,00 KM.

Na press konferenciji je potvrđeno da će zvanični javni poziv za učešće poslodavaca i nezaposlenih osoba biti objavljen 25.09.2019. godine.
Press konferenciji su prisustvovali i ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Malik Garibija, kantonalni ministar komunalne privrede i infrastrukture, Srđan Mandić, te ministar privrede Kantona Sarajevo, Haris Bašić.
U svom obraćanju ministar Garibija istakao je da će se u narednom periodu raditi na transformaciji programa i politika zapošljavanja s ciljem njihove veće učinkovitosti, uz potpuni monitoring svake od mjera.
Ministar Bašić osvrnuo se na Program sufinasiranja i podrške Razvoja preduzetništva koji se realizuje u saradnji sa UNDP-om i istakao da je cilj Programa podizanje preduzetničkog duha, s obzirom na činjenicu da Bosna i Hercegovina nije zemlja gdje je preduzetništvo na visokom nivou. On smatra da se upravo ovakvim programima sufinasiranja i podrške ohrabruju nezaposlene osobe koje imaju ideje za pokretanje vlastitog biznisa.
Ministar Mandić je u svom obraćanju ukazao na hroničan problem manjka radnika u komunalnoj privredi, te potvrdio da se on zalaže za projekte i programe održavanja čistoće grada cijeneći najviše Program javnih radova koji će biti sufinasiran iz sredstava Službe za zapošljavanje.
Svi ministri potvrdili su da imaju odličnu saradnju sa Javnom ustanovom Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo, te da će je u budućnosti nastojati intenzivirati.