Premijer Uk i ministri na Bjelašnici: U narednom periodu nove skijaške staze, vertikalni transport, šetnice, biciklističke staze...

Bosnian

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk s ministrima posjetio je danas KJKP ZOI'84 Olimpijski centar Sarajevo na Bjelašnici, radi upoznavanja s investicijskim planom za naredni period.

Sastanku s upravom ovoga preduzeća, koju je predvodio direktor Jasmin Mehiće, prisustvovali su ministri privrede Zlatko Mijatović, finansija Emir Dedović, komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević i unutrašnjih poslova Admir Katica, kao i direktori Zavoda za planiranje razvoja Faruk Muharemović, direktorica Zavoda za izgradnju Belma Barlov, te v.d. predsjednika Turističke zajednice KS Haris Fazlagić.

Kako je nakon sastanka izjavio premijer Uk, Vlada KS je odlučna da naše olimpijske planine Bjelašnicu i Igman obogati dodatnim sadržajima.

„Nove skijaške staze, vertikalni transport, ali i šetnice i biciklističke staze su sadržaji koji su u planu da se u narednom periodu realiziraju. Bjelašnica i Igman ne smiju biti samo jednosezonske destinacije, u tom pravcu želimo da i u ljetnim mjesecima ponudimo dodatni razlog za dolazak. U našem kantonalnom javnom preduzeću ZOI '84 imamo odličnog partnera i radujem se realizaciji svih projekata“, naveo je premijer Uk.

Kako je objasnio direktor Mehić, na današnjem sastanku prezentovani su infrastrukturni projekti za ovogodišnju sezonu. 

„U planu imamo obnovu ski-lifta Kotlovi, nadogradnju ski-lifta Kolijevka 2, izgradnju staze Kolijevka 2...  Nadamo se da će u toku ove godine biti završeno i projektovanje gondole sport centar-vrh Bjelašnice, kako bi početkom naredne počela gradnja. Također, radit će se projektovanje i djelomična izgradnja šestosjedne žičare u Štinjem Dolu. Ovo su sve projekti koji su u planu nabavki i za koje je Ministarstvo privrede budžetiralo sredstva, a u narednim danima je potrebno da dobijemo sve potrebne saglasnosti, kako bismo nastavili s projektima. Također smo razgovarali o potrebi da se uradi strateški plan razvoja za period 2023-2028. godina, u kojem bi učestvovao Zavod za planiranje i sva nadležna ministarstva. Nadamo se da će takav dokument biti prezentovan Vladi u narednih šest mjeseci“, precizirao je direktor Mehić.