Objavljen javni poziv veterinarskim stanicama za nastavak aktivnosti besplatne sterilizacije/kastracije, vakcinacije i identifikacije pasa i mačaka

Bosnian

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas na web stranici javni poziv veterinarskim stanicama s područja Kantona Sarajevo za nastavak aktivnosti besplatne sterilizacije/kastracije, vakcinacije, dehelminizacije i identifikacije pasa i mačaka.

Ovaj javni poziv nastavak je realizacije ovog programa koji je započet u maju ove godine.

„Zbog velikog interesovanja građana, kako smo i obećali, obezbijedili smo dodatna sredstva, kako bi se realizacija ove aktivnosti nastavila. U prvom krugu, sredstva u iznosu od 98 hiljada maraka su potrošena rekordno brzo, tako da smo sada obezbijedili dodatnih 460 hiljada maraka za veterinarske stanice koje prođu javni poziv“, kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Naveo je da je po prethodnom javnom pozivu prava na dodjelu sredstava ostvarilo devet veterinarskih stanica, od kojih osam privatnih i Kantonalna veterinarska stanica kojima su sredstva raspodijeljena u ravnomjernim iznosima.

„Sredstva za ovu aktivnost se dodjeljuju iz Programa utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarske preglede i kontrolu, a namijenjena su za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane. Shodno ovom Programu, sve veterinarske stanice koje zadovoljavaju uvjete konkursa imaju jednaka prva na jednak iznos sredstava za njegovu realizaciju“, pojasnio je ministar.

Program se provodi potpuno besplatno i po prvi put se realizuje ove godine na području Kantona s iznosom većim od pola miliona maraka, a glavni cilj je humana depopulizacija pasa i mačaka bez vlasničkog staranja na ulicama našeg grada, kao i smanjenje potraživanja koja Kanton isplaćuje za odštete građanima, zbog ujeda pasa bez vlasničkog staranja. 

Javni poziv otvoren je narednih 15 dana, a nastavak aktivnosti planiran je po završetku konkursne procedure, najkasnije u drugoj polovini augusta ove godine. 

Javni poziv se može vidjeti na linku:http://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/drugi-javni-poziv-veterinarskim-stanicama-za-dodjelu-sredstava-potrebnih-za