Ministar Delić: Dogovoreni značajni projekti i intenzivna saradnja s Generalnom direkcijom šuma Turske

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić razgovarao je danas u Ankari s Bekirom Karacabeyom, generalnim direktorom Generalne direkcije šuma Turske.

Na sastanku, koji je dogovoren u avgustu ove godine, tokom posjete delegacije Generalne direkcije šuma Turske Ministarstvu privrede KS, Delić i Karacabey razgovarali su o usaglašavanju memoranduma o razumijevanju, koji će potpisati Ministarstvo i Generalna direkcija.

„Veoma sam zadovoljan današnjim sastankom i dogovorima koje smo postigli. Razmijenili smo ideje i prijedloge, te se složili da naša saradnja treba ići u smjeru edukacije, organiziranja seminara i stručnih radionica, razmjene naučnih i tehničkih informacija, povezivanja naših institucija u oblasti šumarstva i ruralnog razvoja i drugim bitnim segmentima u oblasti šumarstva“, izjavio je nakon sastanka ministar Delić.

Memorandum o razumjevanju, koji će potpisati ove dvije institucije, odnosi se na saradnju u oblasti zaštite šuma i unapređenja gospodarenja šumama, saradnju na unapređenju ruralnog razvoja, razmjenu iskustava u oblasti upravljanja šumama, kao i iskustava o upravljanju i restruktuiranju zemljišnih parcela.

Posebno se to odnosi na oblast formiranja državnih zemljišta za javne potrebe, konsolidaciju zemljišta po pitanju ruralnog razvoja, aktiviranje nedovoljno iskorištenog i neprivlačnog zemljišta u državnom vlasništvu, te saradnju vezanu za značaj šuma u globalnoj borbi s klimatskim promjenama.

S tim u vezi, dogovorena je i saradnja na razmjeni studenata i učenika u okviru dana pošumljvanja u Turskoj i Kantonu Sarajevo. To će biti izuzetna prilika, kako za studente i učenike iz Bosne i Hercegovine, tako i za studente i učenike iz Turske da već u fazi školovanja stvaraju veze s kolegama i razmjenjuju znanja i iskustva u oblasti šumarstva.

Osim navedenog, ministar Delić kazao je i da je danas dogovorena realizacija dva značajna projekta za Kanton Sarajevo.

„Razgovarli smo i o zdravstvenoj zaštiti šuma, te dogovorili saradnju na realizaciji dva vrijedna projekta koji se tiču monitoringa zdravstvenog stanja šuma i uspostavljanja dijagnostičko – prognozne službe za oblast šumarstva na području Kantona Sarajevo. Uspostavljanje ove službe od iznimnog je značaja, ne samo za Kanton Sarajevo, nego i za Federaciju BiH i bit će prvi takve vrste u Kantonu, ali i u FBiH“, pojasnio je ministar Delić.

Istakao je i da današnji dogovor predstavlja intenzivno jačanje veza između Kantona Sarajevo i prijateljske Republike Turske, ne samo u oblasti šumarstva, nego i sveukupnih odnosa.