Ministar Delić posjetio privrednike u Vogošći: „Poboljšanje uslova poslovanja u industrijskim zonama KS je naš imperativ“

Bosnian

Na poziv Udruženja privrednika „Mreža“ Vogošća, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je jučer industrijsku zonu u ovoj općini, te zajedno s privrednicima obišao poslovne objekte kompanija Team media teleport i Hager d.o.o Sarajevo.

Obilasku kompanija prethodio je sastanak s članovima ovog udruženja, na kojem se razgovaralo o problemima s kojima se susreću privrednici u vogošćanskim industrijskim zonama, kao što su problemi sa zastarjelim instalacijama, loša cestovna infrastruktura i imovinsko – pravni odnosi unutar zona.

„Ovdje imamo probleme s vodom, loše ili nedovoljno održavanje cesta, problem rasvjete. Sve su to problemi koje već niz godina pokušavamo riješiti. Glavni cilj našeg udruženja je stvaranje boljeg i povoljnijeg ambijenta, a trenutno mi privrednicima ovdje nismo obezbijedili ni minimalne uslove da  bi oni ovdje obavljali svoje poslove“,  kazao je Samir Ligata, predsjednik Udruženja privrednika “Mreža“ Vogošća.

Ministar Delić istakao je tokom sastanka s privrednicma da je kao i uvijek dosad opredijeljen za poboljšanje i unapređenje poslovnog ambijenta u Kantonu Sarajevo, kao i da je infrastrukturno uređenje industrijskih zona i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa unutar njih jedan od prioriteta za koje se ove godine u Budžetu izdvaja šest miliona KM.

„Mi ćemo pokušati naći rješenje u saradnji s lokalnom zajednicom i privrednicima koji posluju u ovoj industrijskoj zoni, ali i s vlasnicima koji posjeduju dio zajedničke infrastrukture unutar zone. Preduslov za naše, ali i ulaganje lokalne zajednice u ovu industrijsku zonu je da sva zajednička imovina unutar nje bude uknjižena  na lokalnu zajednicu“, istakao je ministar Delić.

Dodao je da su kompanije poput Hagera, Team media teleporta, Proceda, Comela, Penny plus marketa, MBA pekara, Visoko tekstila i desetina drugih koje posluju u ovoj industrijskoj zoni neke od najuspješnijih kompanija na našem tržištu, koje mogu i žele investirati u nove poduhvate i zato je svakako prioritet da im se obezbijedi bolji poslovni ambijent.

Kopanija Hager osnovana je prije više od 60 godina u Ensheimu, a danas ima proizvodna postrojenja na 24 lokacije širom svijeta, te svoja predstavništva u više od 120 zemalja svijeta, a jedno od njih je i u Vogošći. Njihova poslovna zgrada urađena je na principu pametne zgrade koja štedi energiju, ima mogućnost  upravljanja i održavanja na daljinu pomoću aplikacije koja se može dizajnirati po potrebama svakog pojedinačnog kupca. Hager proizvodi više od 40 vrsta različitih visokokvalitetnih proizvoda za stanogradnju, namjensku gradnju i poslovne objekte. Svi proizvodi proizvode se po najnovijoj i najsavremenijoj tehnologiji i imaju jednak kvalitet kao i oni u Njemeačkoj i drugim zemljama u kojima kompanija ima svoje proizvodne pogone. U dvorištu poslovne zgrade nalazi se i punjač za punjenje električnih automobila.

„Glavni razlog našeg uspjeha je tradicionalna bliskost sa zanatom. U saradnji s klijentima, razvijamo proizvode, rastemo i slavimo zajedničke uspjehe“, kazao je Hajrudin Ramić, direktor ove kompanije istakavši da su ponosni na sve što su postigli u proteklih šesnaest godina, koliko su na tržištu Bosne i Hercegovine.

Firma Team media teleport jedinstvena je i ne postoji ni jedna takva u našoj zemlji. Ova kompanija najnoviji je teleport centar u Evropi, namjenski građen i koncipiran isključivo na najsavremenijim IP (mrežni protokol) tehnologijama koje pružaju veliki broj tehnoloških mogućnosti i opcija.

„U samom početku DTH (direktno do kuće) multipleks se sastojao od samo šest TV kanala, međutim ubrzo su se ovom multipleksu priključuli javni servisi i druge komercijalne stanice, ne samo iz BiH već i regije“, kazao je Samir Ligata, vlasnik kompanije, prisjećajući se prvih dana kompanije.

Danas, devet godina od osnivanja kompanije, uz pomoć napredne IP tehnologije, koja se između ostalog koristi i za transport TV kanala, Team media teleport nema ograničenja za dopremu signala TV i radio kanala sa bilo koje udaljene lokacije i emitovanje istih na EUTELSAT satelitima.

Trenutno se putem Internet i multi-layer protokola dopremaju kanali iz Majamija, Frankfurta, Budimpešte, Atine i mnogih drugih udaljenih lokacija, te se putem Team media teleporta emituju na EUTELSAT satelitima.