Ministar Delić: U cilju stabilizacije poslovanja i održavanja likvidnosti, objavljen Javni poziv s pet novih programa poticaja maloj privredi, vrijednosti 1.310.000 KM

Bosnian

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas, na zvaničnoj web stranici, Javni poziv za drugi set programa iz Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu. Javni poziv dostupan je na https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/javni-poziv-za-odabir-korisnika-poticajnih-sredstava-po-programima-za

“Programi se odnose na poticaje za subvencioniranje – refundiranje kamata po preuzetim kreditima, refundiranje troškova tehnološke modernizacije, primjene standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja, kao i na poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta, poticaj start-up subjektima male privrede, te poticaj razvoja ženskog poduzetništva”, naveo je ministar Delić.

Pojasnio je da program “Subvencioniranje – refundiranje kamata po preuzetim kreditima” podrazumijeva, između ostalog, smanjenje troškova finansiranja i stabilizaciju poslovanja. Minimalni iznos kredita za koji će se subvencionirati dio troškova kamate za 2019. i 2020. godinu je 30.000 KM, dok je maksimalni iznos kredita 1 milion KM po jednom subjektu.

Program “Refundiranje troškova tehnološke modernizacije, primjene standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja” podrazumijeva dostavu prijava na Javni poziv za subvencioniranje- refundiranje prihvatljivih dokumentovanih troškova nabavke mašina, opreme za primjenu tehničkih normi i standarda kvaliteta, digitalizaciju poslovanja u cilju podrške likvidnosti i/ili novom zapošljavanju.

“Po ovom programu predviđeno je 400.000 KM, dok maksimalan iznos koji pojedinačni poslovni subjekti mogu ostvariti po Javnom pozivu iznosi do 20.000 KM”, kazao je ministar.

Treći program iz danas predstavljenog Javnog poziva je “Poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta” kroz koji se planira jačanje konkurentnosti i poticaj razvoja subjekata male privrede. On obuhvata subvencioniranje/refundiranje prihvatljivih troškova nastalih nakon objave javnog poziva za pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje i radnih mjesta i to do pedeset posto, odnosno po pojedinačnom korisniku poticaja u iznosu do 15.000 KM. Ukupna sredstva planirana za ovu namjenu iznose 150.000 KM.

Javni poziv Ministarstva odnosi se i na dostavu prijava za poticaje razvoju ženskog poduzetništva i start-up subjektima male privrede koje je ministar Delić istakao kao važne programe. Planirana sredstva za ova dva programa iznose nešto više od pola miliona KM.

“Važno je naglasiti da je poticaj start-up subjektima male privrede program koji se razlikuje od programa Podrške mladima za pokretanje start up poslovnih subjekata, obzirom da upiti koje često dobijamo u Ministarstvu ukazuju da ih se na neki način povezuje. To su odvojeni programi i poticaj za mlade ćemo objaviti naredne sedmice, dok se ovaj koji danas objavljujemo odnosi na refundiranje određenih troškova za start up poslovne subjekte osnovane u periodu od 01.01.2018. do 31.12.2020. godine. Svaki pojedinačni start-up može ostvariti refundiranje prihvatljivih troškova u maksimalnom iznosu do 15.000 KM”, pojasnio je ministar. Dodao je da ukupna sredstva planirana za ovaj program iznose 260.000 KM.

Program poticaja razvoja ženskog poduzetništva podrazumijeva da je subjekt u većinskom vlasništvu žene, odnosno minimalno 51 %, te refundiranje prihvatljivih troškova za period 01.01.2019.do 31.12.2020. godine, dok je iznos poticaja po pojedinačnom subjektu isti kao i za start-up subjekte, odnosno do 15.000 KM.

Ministar Delić naglasio je da će javni pozivi biti objavljeni u prvom sljedećem broju Službenih novina KS, što će najvjerovatnije biti u četvrtak, 15.07.2021. godine a, kako je zakonom propisano, trajanje javnih poziva računat će se od dana objave u Službenim novinama.

Također je podsjetio i da su javni pozivi predstavljeni prošle sedmice, jučer objavljeni u Službenim novinama KS.

“Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo obavještava poslovne banke i subjekte male privrede, koji po odnosnim javnim pozivima ostvaruju pravo učešća, da od dana objave ovih obavještenja teče rok od 30 dana za dostavljanje prijava”, poručio je ministar i dodao da su prijavni obrasci za prvi set javnih poziva objavljeni na stranici Ministarstva privrede i to uz link svakog odnosnog javnog poziva kao dodatni dokument.