Ministar Delić: Za realizaciju Programa veterinarsko - javnog zdravlja za područje KS planirano više od pola miliona KM  

Bosnian

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojena je Odluka o Programu utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarsko - zdravstvene preglede i kontrolu, namjenjenih za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području KS za 2021. godinu. Odluka će stupiti na snagu dan nakon objave u "Službenim novinama Kantona Sarajevo“.

Tim povodom ministar privrede, KS Adnan Delić kazao je da je u Budžetu Ministarstva privrede KS za 2021. godinu za realizaciju ovog iznimno važnog Programa za veterinarsko - javno zdravlje planirano 500.000,00 KM.  

“Navedeni iznos će biti uvećan za 46.816,67 KM, sa sredstvima koja su ostala neutrošena iz prethodne godine, a prikupljena su po osnovu naplaćenih veterinarsko - zdravstvenih pregleda i kontrola na području Kantona Sarajevo, tako da s ovim iznosom, ukupno raspolažemo sa 546.816,67 KM za realizaciju ovog Programa”, naglasio je ministar Delić.

Ministarstvo privrede u tekućoj godini planira realizovati sedam projekata u okviru ovog Programa, a s ciljem razvoja i unaprijeđenja veterinarsko - javnog zdravstva i sigurnosti hrane na području Kantona.

“Planirane aktivnosti uglavnom se odnose na suzbijanje i sprječavanje širenja zaraznih i parazitarnih bolesti životinja, a naročito zoonoza, odnosno zaraznih bolesti ljudi čiji su prenosnici životinje. Moram reći i da je ovaj segment javnog zdravlja u proteklom periodu bio prilično zanemaren, posebno prošle godine, kad je u fokusu bila pandemija, pa su testiranja na bucelozu i druge zoonoze smanjenjena. Stručnjaci s Veterinarskog fakulteta upozorili su nas da bi se taj nemar mogao odraziti na javno zdravlje u Kantonu, to smo ozbiljno shvatili, tako da smo značajan dio sredstava iz Programa usmjerili i za te namjene“, kazao je ministar Delić.

Projektne aktivnosti planirane ovim Programom obuhvataju popis i označavanje životinja, dijagnostička ispitivanja životinja prema nalogu kantonalne veterinarske inspekcije, kontrolu zdravlja vimena krava mastitis testovima, subvencioniranje umjetne oplodnje krava/junica, praćenje salmonela u jajima i proizvodima od mesa peradi, te uz to vezano uzimanje uzoraka za dijagnostička i klinička ispitivanja, nadoknade šteta za ubijene i zaklane životinje, kao i za uništene predmete tokom provođenja naređenih mjera, te provođenje eutanazije i dezinfekcije.

Programom su predviđena i sredstva i za finansiranje pojedinačnih projekata značajnih za veterinarsko - javno zdravstvo Kantona.

Sve navedene aktivnosti realizovat će se u koordinaciji veterinarskih organizacija s područja Kantona  s Inspektoratom za veterinarstvo i Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, a kontrolu i nadzor nad utroškom ovih sredstava vršit će Ministarstvo privrede KS.