U Kaknju održana 25. sjednica Poslovnog savjeta sarajevskog Ekonomskog fakulteta: Ministar Halebić najavio promjene u poreskoj politici

Bosnian

U prostoru kakanjske Tvornice cementa održana je 25. sjednica Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, stručno-konsultativnog tijela, sastavljenog od 37 eminentnih poslovnih ljudi koji se nalaze na čelu najvećih kompanija u BiH. U ime Kantona Sarajevo ovoj sjednici prisustvovali su ministri finansija i privrede Jasmin Halebić i Muharem Šabić.

Sjednica, koja se već drugi put održava izvan Sarajeva, razmatrala je dvije teme: Efekti stranih direktnih ulaganja na primjeru Tvornice cementa Kakanj, te formiranje Centra izvrsnosti na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Okupljenim učesnicima najprije se obratio predsjednik Poslovnog savjeta i direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža, koji je objasnio efekte ulaska stranog kapitala – kompanije Heidelberg Cement – za radnike, ali i lokalnu zajednicu.

Iznio je impresivne poslovne uspjehe Tvornice cementa, investicije u BiH i inozemstvu, ispunjavanje ekoloških i svih drugih standarda, brigu o lokalnoj zajednici kroz brojne donacije i sponzorstva.

Ipak, upozorio je na mali udio direktnih stranih ulaganja u BDP-u BiH, ali i nedostatke koji ozbiljno prijete ekonomiji naše zemlje. To su politčka nestabilnost, trgovinski deficit, nelikvidnost, visok nivo korupcije, porezni dug javnih kompanija, visoka stopa nezaposlenosti, niska kupovna moć, neefikasna i skupa birokratija.

Ovom prilikom, ministar Halebić je najavio promjene u poreskoj politici kako bi se stimuliralo otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.

"Centar izvrsnosti je tim, grupa, organizacija ili institucija koja osigurava liderstvo, najbolje prakse, istraživanja, podršku u određenoj oblasti. Fokus može biti na tehnologijama, poslovnim konceptima, vještinama", rekla je tokom prezentacije Amila Pilav-Velić, te dodala da je osnovna ideja bazirana na implementaciji Triple-Helix modela intenziviranja saradnje poslovnog, javnog i obrazovnog sektora.

Po njenim riječima, ovaj centar je potreban zbog tranzicije i strukturne reforme, poremećaja na tržištu rada i sistemu obrazovanja, visoke stope nezaposlenosti među mladima.

Načelnik Kaknja Nermin Mandra naglasio je da ova općina ostvaruje odlične ekonomske rezultate koji djeluje pomalo i nestvarno s obzirom da ona nosi elemente bivšeg socijalističkog sistema, kao što su: cementara, termoelektrana i rudnik uglja.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemal Kozarić je naveo kako odlična saradnja Općine Kakanj i Tvornice cementa pokazuje sinergiju lokalne zajednice i realnog sektora za dobrobit građana.

"Tvornica cementa pokazuje da se i u privatnoj kompaniji cijeni radnik. Na takve pozitivne primjere treba ukazivati umjesto što se mladi demotiviraju i tjeraju da napuste BiH", poručio je dekan Kozarić.

Poslovnom savjetu obratio se i Kent Larson, predstavnik američke agencije za međunarodni razvoj USAID, istakavši značaj edukacije koju mora prepoznati javni sektor.

Inače, Poslovni savjet Ekonomskog fakulteta u Sarajevu ima prvenstveno savjetodavnu ulogu, kako bi se pravovremeno prikupile informacije iz poslovne zajednice vezano za potrebe u pogledu profila kadrova, unapređenja obrazovnog procesa, izbora adekvatnih smjerova studiranja i slično.

Pored ovoga, na sastancima se predstavljaju kompanije članice Savjeta, obrađuju se različite teme iz oblasti privrede, finansija, proizvodnje, izvoza i slično, dogovaraju posebni uslovi zajedničkih i/ili pojedinačnih projekata, predlažu aktivnosti u vezi sa unapređenjima rada naših institucija, i drugo.