Predstavnici turističkog sektora BiH na poslovnom forumu EXPO-a 2020: Kako uspostaviti ravnotežu između globalne digitalne ekspanzije i fizičke realnosti

Bosnian

Predstavnici privatnog i javnog turističkog sektora Bosne i Hercegovine prva su grupa privrednika koja, uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na izložbi inovacija i poduzetništva EXPO 2020 Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


Oni danas učestvuju na cjelodnevnom globalnom poslovnom forumu „Putovanje i povezivanje“ koji je fokusiran na iznalaženje rješenja za uspostavljanje ravnoteže između brzorastuće globalne digitalne ekspanzije i naše fizičke realnosti. Kako je na početku foruma istaknuto, eksperti različitih djelatnosti iz oblasti turizma govorit će o poslovnim prilikama, najsavremenijoj tehnologiji i napretku koje su postigle neke od vodećih država u oblasti razvoja turizma.


Forum se, u duhu vizije i mota EXPO 2020 Dubai, bavi temama povezivanja i kreiranja bolje budućnosti. Neke od zastupljenih tema su trenutno stanje i predviđanja bliske budućnosti putovanja, izazovi u avioindustriji, trendovi novog svijeta, utjecaj digitalne transformacije na efikasnost vlada, podsticanje transfera znanja i digitalnih mogućnosti s posebnim akcentom na podršku zemljama u razvoju, koncept pametnih gradova, dok je glavna tema ovog foruma „Mogućnosti za budućnost – strategije za održivi turizam“.


O korištenju inovacija za kreiranje i oblikovanje "pametnih gradova" i pronalaženja jednostavnih i praktičnih rješenja koja će osigurati održivost razvoja i očuvati životnu okolinu govorila je dr. Amy Hochadel, direktorica Global Business Engagement and Growth, Connected Places Catapult iz Velike Britanije.


„Primjena moderne tehnologije esencijalna je za budućnost. ‘Pametni gradovi’ efektivno olakšavaju život, povećavaju produktivnost i omogućavaju veći stepen inkluzije, posebno u doba pandemije kada je većina događaja u hibridnom formatu. Uvezivanje javnog i privatnog sektora i što većeg broja stakeholdera je put kako najbolje razvijati i primijeniti inovacije i prevazići izazove, te osigurati ekonomski i društveni progres“, istakla je dr. Hochadel u svom obraćanju prisutnima, dok je Luis Arauyo, predsjednik Europske komisije za turizam govorio o načinu sustizanja sve bržih promjena u našem svijetu.


„Danas je sutra. Radite danas kako biste promijenili sutrašnjicu“, istakao je Arauyo.


Naši privrednici tokom sesija učestvuju u diskusiji i, kako saznajemo, zadovoljni su znanjima i iskustvima koja imaju priliku čuti od vodećih eksperata iz oblasti turizma.


Dan ranije privrednici iz Bosne i Hercegovine prisustvovali su međunardnom forumu „Nove granice održivog turizma“ koji je organizovan na paviljonu Italije. Ovaj forum bazirao se na teme inovacija u ekološkim i održivim modelima putovanja, te istraživanja novih destinacija. Teme su obrađene kroz tri panela i to sigurno i održivo putovanje, digitalno iskustvo i sporo i iskustveno putovanje.

Narednih nekoliko dana privrednici Bosne i Hercegovine prisustvovat će forumima i networking panelima na paviljoni

ma zemalja regije.