Ministar Mijatović na Sarajevo Business Forumu: Želimo biti primjer jake ekonomije, učinit ćemo sve da investicije u Kantonu Sarajevo budu sigurne i uspješne

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović je aktivno sudjelovao u 12. Sarajevo Business Forumu,  koji se etablirao kako u regionalnoj tako i u svjetskoj poslovnoj zajednici kao jedan od najvećih i najvažnijih poslovno - investicionih foruma. 

U ime Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, kao strateškog partnera, ministar Mijatović je istakao značaj ovog poslovnog događaja i njegov potencijal, uzimajući u obzir činjenicu da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina ključne tačke Balkana i privlačna destinacija za investicije u mnogim granama privrede koje su danas pokretači svjetske ekonomije. 

Tokom svog izlaganja, ministar  Mijatović je naglasio da je Vlada Kantona Sarajevo svjesna da je za dugoročni i daljnji rast i razvoj neophodna zdrava i jaka privreda zasnovana na proizvodnji i razvoju preduzetništva, privlačenju investicija, kao i na uspostavljanju i jačanju javno - privatnog partnerstva, te naglasio nastojanje da se na tim temeljima želi graditi privreda koja će biti ogledni primjer zdrave i jake ekonomije u našem regionu.  

Postojećim i potencijalnim investitorima je osigurao da u Vladi Kantona Sarajevo, a posebno Ministarstvu privrede KS imaju pouzdanog partnera koji će učiniti sve potrebno da njihove investicije budu sigurne i uspješne, te da se vodeći ovim opredjeljenjem, zakoni trebaju prilagođavati savremenom poslovanju.  

Ovom prilikom, ministar Mijatović je prezentirao sadašnje, ali i buduće programe poticaje maloj privredi i poljoprivredi u Kantonu Sarajevo, te najavio skoro usvajanje novog zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji donosi inovativna i multidisciplinarna pravna rješenja u predmetnoj oblasti, a koja će istovremeno i podići nivo javnih usluga i zadovoljstvo njenih korisnika.     

Na kraju svog izlaganja je istakao i činjenice da Sarajevo posjeduje sve neophodne predispozicije za ekonomski rast i razvoj, bitan strateški i povoljan geografski položaj, kao i da obiluje prirodnim bogatstvima, te naglasio da je najbitnije da ima talentiranu, educiranu i motiviranu radnu snagu.