Ministar Delić: Kanton Sarajevo bilježi povećanje interesa za poljoprivrednu proizvodnju

Bosnian

Prema podacima kojima trenutno raspolaže Sektor za poljoprivredu pri Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, bilježi se povećan rast zanimanja za poljoprivrednu proizvodnju na području našeg kantona.

"To najbolje možemo vidjeti i po interesu za podsticaje u poljoprivredi. Naime, do 31. maja ove godine imali smo 247 više zahtjeva za podsticaje nego u prethodnoj godini u istom periodu", kazao je Mušan Vatrić, šef Odjeljenja za poljoprivredne stručne poslove.

Dodao je da je prošle godine u ovo vrijeme odjeljenje zaprimilo 454 zahtjeva za podsticaje, dok je ove godine zaprimljeno 704 poziva, a obzirom da su rokovi za većinu programa otvoreni tokom čitave godine, shodno trenutnom stanju, očekuje se još veći broj prijava.

"Poseban interes iskazan je za podsticaje u plasteničkoj proizvodnji, a zatim i za pčelarstvo, krave koje jesu i one koje nisu u sistemu, vlastiti uzgoj teladi, tov piladi, junadi i junica, te kupovinu mehanizacije. Sve navedeno indicira da ćemo imati povećan obim poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini", najavio je Vatrić.

Ministar privrede KS Adnan Delić je istakao kako je zadovoljan ovim razvojem događaja.

"Godina pandemije pokazala nam je važnost vlastite poljoprivredne proizvodnje, a osim toga mi smo u programu za podsticaj ove proizvodnje povećali finansijska sredstva na 6,1 miliona KM, što je vjerujem, također, doprinijelo većoj zainteresovanosti kod proizvođača", naglasio je ministar Delić.

Dodao je i kako je jedan od važnijih faktora napor koji resorno Ministarstvo privrede ulaže u transparentnost svih procesa, kako bi se poljuljano povjerenje između poljoprivrednih proizvođača i institucija vratilo na pravi kolosjek.

Istakao je i da je čitav proces pripremanja Odluke za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji protekao krajnje otvoreno i transparentno, te da su poljoprivrednici imali priliku putem javne rasprave i sami učestvovati u njenom kreiranju.

"Saslušali smo poljoprivrednike na javnoj raspravi i njihove prijedloge i primjedbe uvrstili u Odluku, tako da mislim da je i to jedan od razloga za povećano interesovanje poljoprivrednih proizvođača. Raduje me to, a i indikator mi je da smo krenuli u dobrom smjeru", potcrtao je ministar Delić.