Ministar Delić i predstavnici Udruženja peradara FBiH: Peradarstvo kao proizvodnja nije shvaćeno dovoljno ozbiljno

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić odgovorio je na poziv Udruženja peradara Federacije Bosne i Hercegovine, te je primio danas predstavnike ovog udruženja s kojima je razgovarao o gorućim teškoćama s kojima se susreću peradari s područja FBiH.

Pero Nikić, predsjednik ovog udruženja, istakao je da je peradarska grana poljoprivrede, iako jedna od najuređenijih i nekada najunosnijih grana poljoprivrede, zanemarena i dovedena na rub propasti te da peradari upućuju poziv svim političkim subjektima u FBiH da se spasi ova proizvodnja.

„Mi više nemamo gdje. Peradarstvo je tek ove godine prepoznato u sistemu poticaja i to s minimalnim iznosom koji se nama, zbog stalnih poskupljenja energenata, visokog obračuna potrošnje električne energiije i niza drugih faktora, praktično istopi u tim troškovima“, naveo je Nikić.

Iskazao je i veliko nezadovoljstvo neravnomjernom raspodjelom poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji kazavši da je apsurdno da se ova proizvodnja potiče sa samo jednim milionom KM, od ukupno 104 miliona KM federalnih poticaja.

„Mi godišnje punimo budžet BiH sa 45 miliona KM PDV-a, što je na nivou Federacije oko 30 miliona. Imamo oko 20.000 stalno zaposlenih radnika i isto toliko sezonskih. Ipak, to nije dovoljno da ova proizvodnja bude shvaćena ozbiljno i mi kao reprezentativno udruženje sada tražimo od svih političkih subjekata da nam kažu svoje planove vezane za poljoprivredu, s fokusom na peradarstvo za naredne četiri godine. To je naš vapaj za spas ove proizvodnje“, podcrtao je Nikić.

Ministar Delić ukratko je predstavio program poljoprivrednih poticaja Kantona Sarajevo za period 2021-2022., te istakao da se u potpunosti slaže da je proizvodnja domaće hrane imperativ koji se ne smije ignorisati.

„Zbog nepostajanja strateškog usmjerenja mi danas zavisimo od uvoza, a mogli bi i sami, ne samo proizvoditi za vlastite potrebe, nego i izvoziti, posebno proizvode od peradi jer su vrlo konkurentni i traženi na vanjskim tržištima, posebno u zemljama Zaljeva“, izjavio je ministar Delić.

On je kazao i da se sistem poticaja poljoprivredi koji je primijenjen u Kantonu Sarajevo sasvim sigurno može primijeniti i na nivou Federacije, te da nikakvi interesi nisu i ne mogu biti iznad ekonomskih interesa i interesa razvoja naše zemlje.

„Svi mi moramo živjeti i preživjeti. Sve može i mora, samo je pitanje ima li političke volje. A mora biti ako sami sebi želimo dobro. Ako želimo biti neovisni od uvoza, moramo poljoprivrednu proizvodnju početi posmatrati kao stratešku granu privrede, u protivnom svaka kriza odrazit će se drastično na naše elementarne životne uvjete kao što su energenti, hrana i slično“, dodao je ministar.

Ministar je istakao i da se u Kantonu Sarajevo sluša glas privrednika i poljoprivrednika, te da je novim Zakonom o koncesijama Kantona Sarajevo riješen jedan od velikih problema poljoprivrednih proizvođača koji se tiče izdavanja vodnih akata.

„Izmijenili smo Zakon o koncesijama i ovih dana bit će spreman i podzakonski akt. Time smo riješili problem poljoprivrednih proizvođača, a posebno peradara koji u vanurbanim sredinama za svoje potrebe mogu crpiti vodu bez traženja saglasnosti i ispunjavanja niza birokratskih procedura“, kazao je ministar.