Ministarstvo privrede KS: Objavljen javni poziv za seoska domaćinstva

Bosnian

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je javni poziv seoskim domaćinstvima s područja Kantona Sarajevo za dodjelu opreme za razvoj novih i unapređenje postojećih turističkih usluga.

Javni poziv raspisan je u okviru projekta “Ruralni turizam za planinske destinacije”, koji Ministarstvo implementira u partnerstvu s Razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore.

Projekt finansira Evropska Unija, u okviru IPA programa prekogranične saradnje.

„Ministarstvo privrede KS je u saradnji sa partnerom iz Crne Gore, kreiralo Akcioni plan razvoja ruralnog turizma, gdje je kao mjera jačanja turističke ponude i infrastrukture, predviđena podrška seoskim domaćinstvima kroz dodjelu opreme za razvoj novih turističkih proizvoda i unapređenje turističke infrastrukture. Cilj javnog poziva je odabrati domaćinstva kojima će, s ciljem kreiranja turističke ponude, odnosno proizvoda, biti dodijeljena oprema, namještaj i tipična pakovanja za domaćinstva“, kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Javni poziv ostaje otvoren 20 dana od dana objavljivanja, a dostupan je na linku:

https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/javni-poziv-seoskim-domacinstvima-za-dodjelu-opreme-za-razvoj-novih-i

Svrha projekta je poboljšati kvalitete turističke ponude zasnovane na prirodnom i kulturnom naslijeđu, odnosno izgradnja snažnije ruralne turističke ponude na područjima oko zaštićenih zona i prirodnih atrakcija u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Ključne aktivnosti su identifikacija, mapiranje i formulacija strategije za valorizaciju potencijala ruralnog turizma prekograničnog područja, razvoj novih turističkih usluga, poboljšanje infrastrukture za ovu vrstu turizma, izgradnja kapaciteta za ruralna domaćinstva, unapređenje institucionalnog okvira za kategorizaciju smještaja, te uključivanje domaćinstava iz ove turističke oblasti u lance vrijednosti ukupne turističke ponude prekograničnog područja.