Osigurano dodatnih 5.800.000 KM za podršku maloj privredi u Kantonu Sarajevo, rok za prijavu na javne pozive ističe prekosutra

Bosnian

Rokovi za prijavu na javne pozive za subjekte male privrede u Kantonu Sarajevo ističu sutra, za prijave putem protokola KS, odnosno 19. septembra ukoliko se prijave na javni poziv dostavljaju putem pošte, podsjećaju iz Ministarstva privrede KS.

Riječ je o četiri javna poziva koja je Ministarstvo privrede KS raspisalo radi pomoći maloj privredi u situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, a koji su dio srednjoročnih mjera koje s tim ciljem realizuje ovo ministarstvo.

Raspisan je javni poziv za odabir korisnika poticajnih sredstva po programu “Poticaj razvoju male privrede” u KS za 2020. godinu, javni poziv za prikupljanje zahtjeva obrtnika po osnovu programa ”Edukacija mladih za obrtnička-zanatska zanimanja i zapošljavanje”, javni poziv za odabir banke za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela troškova kamate od strane Ministarstva privrede za subjekte male privrede koji posluju na području KS za ovu godinu, te javni poziv za podnošenje prijava na program “Podrška mladima za pokretanje start-up subjekata”.

Programi iz kojih su proizišli ovi javni pozivi nude obezbjeđenje kreditiranja pod povoljnijim uslovima, subvencioniranje – refundiranje kamata po preuzetim kreditima, poticaj za tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta, poticaj za unapređenje poduzetništva obrtnika,  edukaciju mladih za obrtničko-zanatska zanimanja i zapošljavanje, poticaj start-up subjektima male privrede, poticaj razvoja ženskog preduzetništva i podršku mladima za pokretanje start-up poslovnih subjekata.

Za realizaciju ovih programa planirano je oko 5.800.000 KM, navode iz Ministarstva privrede KS.

Prema najavama resornog ministra Draška Jeličića, u narednom periodu planirana je realizacija i preostalih sredstva kao direktni poticaj za očuvanje radnih mjesta u privrednim subjektima koji su pretrpjeli najveću štetu u ovoj pandemiji.

Linkovi javnih poziva koji su u toku:

https://mp.ks.gov.ba/sites/mp.ks.gov.ba/files/2020_-_javni_poziv_za_odabir_korisnika_grant_sredstava_za_poticaje_2020_0.pdf

https://mp.ks.gov.ba/sites/mp.ks.gov.ba/files/07.08.2020_-_javni_poziv_-_mladi_za_obrtnicka-zanatska_zanimanja.pdf

https://mp.ks.gov.ba/sites/mp.ks.gov.ba/files/javni_poziv_banke.pdf

https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/javni-poziv-za-podnosenje-prijava-za-program-podrska-mladima-za-pokretanje-start