Ministar Jeličić: Za pomoć privredi do sada isplaćeno blizu 10 miliona KM

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić rekao je danas da je za isplatu dijela plate privrednim subjektima na području KS za mart, april i maj do sada iz Budžeta KS isplaćeno 9.603.527 KM.

Kako je naveo, za mjesec mart isplaćene su plate za 12.568, april 12.412, a za mjesec maj za 10.939 uposlenika.

Naglasio je kako je Vlada Kantona Sarajevo ispunila sve najavljene mjere pomoći i podrške privrednicima planirane kantonalnim “Korona-zakonom”.

"Zajedničkom programu pomoći privredi pristupilo je i osam općina u KS, koje su do sada prema fizičkim licima uplatile iznos od preko 2 miliona KM. Podaci još nisu precizni, s obzirom na to da pojedine općine nisu okončale svoje javne pozive", rekao je ministar Jeličić.

Napomenuo je i da za maj nisu potpisani sporazumi s općinama Centar i Ilidža, dok Općina Stari Grad nije učestvovala u projektu.

Međutim, ministar Jeličić ističe da poslodavci u tim općinama neće ostati uskraćeni, te će u toku sutrašnjeg dana na web stranici Ministarstva privrede KS biti objavljen Javni poziv za dodjelu sredstava poslovnim subjektima i fizičkim licima koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost na području Općine Stari Grad za mjesec april i maj, dok će za općine Centar i Ilidža biti objavljen poziv za mjesec maj.

"U toku je komisijski pregled 341 prigovora koji se obrađuju. Opravdani prigovori će biti pozitivno riješeni, na osnovu čega će se pristupiti dodatnoj isplati sredstava", rekao je Jeličić.

Podsjetio je i da je Rebalansom Budžeta KS osigurano 20 miliona KM, kao pomoć privredi za sanaciju posljedica izazvanih koronavirusom. Do sada je podijeljeno 10 miliona KM.

Od 5 miliona podsticaja za poljoprivredu, do sada je isplaćeno2.060.802 KM. Obrađeno je 776 predmeta, što je duplo više u odnosu na isti period prethodne godine.

Što se tiče mjera za razvoj male privrede, ministar Jeličić je dodao da su pokrenute aktivnosti na devet različitih projekata, koji će se finansirati sredstvima u iznosu 6.300.000 KM. U sklopu navedenog programa, u toku sutrašnjeg dana bit će objavljeno osam javnih poziva.