KS i općine: Veći iznos sredstva za isplatu dijela aprilskih plata u privrednim djelatnostima ugroženim pandemijom

Bosnian

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministri privrede, finansija te rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS Draško Jeličić, Jasmin Halebić i Jasna Agić održali su danas sastanak sa načelnicima i predstavnicima devet općina u KS-u, povodom  razmatranja i usaglašanja stavova o isplati dijela plaća za mjesec april uposlenicima u privrednim djelatnostima čije je poslovanje ugroženo pandemijom koronavirusa.

Premijer Nenadić je na početku sastanka istakao kako je Kanton Sarajevo prvi u regionu donio set kratkoročnih mjera i tako osigurao dio plata za mjesec mart za 57 ugroženih privrednih djelatnosti.

Na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica KS, usvojenog usljed pandemije, doneseni  su  programi podrške privredi Kantona Sarajevo za djelatnosti čiji je rad zabranjen, kao i onih djelatnosti koje su bilježile značajan pad prihoda u mjesecu aprilu u odnosu na prosjek prošlogodišnjih prihoda. Program se, između ostalog, odnosi na isplatu dijela mjesečne plate uposlenicma u tim djelatnostima, koje će finansirati Kanton Sarajevo i za mjesec april.

„Broj privrednih subjekata, odnosno uposlenika koji će biti obuhvaćeni ovom pomoći za mjesec april će biti značajno veći u odnosu na prethodni mjesec. Do danas su 'obrađene ' i dodatne djelatnosti u okviru tržnih centara kao i druge, koje nisu bile obrađene u javnom pozivu za mjesec mart“, naveo je ministar Jeličić.

Podsjetio je i da je za isplatu dijela martovske plate za 14.076 uposlenika u 3.677 privednih subjekata iz Budžeta KS izdvojeno  2. 570.000 KM.

Na današnjem sastanku sa općinskim načenicima detaljno su razmotrene projekcije za sufinansiranje ove kratkoročne mjere pomoći privrednicima za mjesec april od strane  Kantona ali i općina, a za što je iskazana spremnost predstavnika lokalnih vlasti. Prema okvirnom dogovoru, iz budžeta općina trebalo bi se osigurati oko dodatnih milion KM za sufinansiranje ove mjere.

To će biti precizirano Sporazumom o sufinansiranju između Kantona i općina, prije objave javnog poziva za dodjelu sredstava za mjesec april. Kako je najavio premijer Nenadić, tekst prijedloga ovog sporazuma općinama će biti dostavljen najkasnije do kraja ove, odnosno do početka naredne sedmice.