Otvoren Međunarodni sajam energetike “ENERGA 2019”

U Sarajevu je danas u KJP Centar Skenderija otvoren sajam “ENERGA 2019” čiji je pokrovitelj Vlada Kantona Sarajevo.

U periodu od 11. do 13. juna, 2019. godine, sajam “ENERGA” će okupiti više od stotinu uglednih domaćih i stranih kompanija koje će prezentovati trendove, kao i raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja u oblastima proizvodnje i distribucije električne energije, fosilnih goriva, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Kao novina u odnosu na ranije održane sajmove, najavljeno je prisustvo studenata, mladih stručnjaka i startup kompanija, koji će kroz poseban program predstaviti svoje poslovne ideje i projekte.

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Haris Bašić, rekao je u svom uvodnom obraćanju da “ovaj sajam izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj energetskoj budućnosti. Projekat ENERGA potvrdio se kao uspješan i atraktivan poslovni događaj, a veliki odziv izlagača, sadržaj i brojnost poslovnih aktivnosti u prethodnim godinama, svrstali su ga među najznačajnije manifestacije u oblasti energetike u BiH i regiji”.

Ministar Bašić je također istakao da je jedna od najsloženijih zadaća pred vlastima u BiH postavljanje zakona u oblasti energetike, tako da na najbolji način korespondiraju sa regulativama Evropske Unije. Dodao je da je razvoj obnovljivih izvora energije jedan od glavnih pravaca Evropske energetske politike ali i naša zadaća, i da energetski sektor nije sam sebi svrha već on mora biti pokretač privrede Kantona Sarajevo.

Ovaj događaj će zasigurno potaknuti raspravu i odgovoriti na pitanja o budućnosti energetike i o tome koliko je energetska strategija važna za konkurentnost bh privrede i Kantona, ali i raspraviti o društvenoj svijesti kada se govori o važnosti energetskih pitanja, politici održivog razvoja i suživota sa prirodom.