Usvojen Godišnji plan provođenja Programa razvoja male privrede za 2022. godinu: Milion KM za zapošljavanje u IT sektoru, skoro milion za tehnološku modernizaciju i pola miliona za žensko poduzetništvo

Bosnian

Na današnjoj redovnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojen je Godišnji plan provođenja Programa razvoja male privrede za 2022. godinu na osnovu kojeg će Ministarstvo privrede KS u narednim mjesecima provesti javne pozive za dodjelu grant i kreditnih sredstava subjektima male privrede, kao i grant sredstava za pokretanje vlastitog biznisa mladima do 35 godina s područja KS.

U budžetu Ministarstva privrede za provođenje ovog programa obezbijeđeno je 8,9 miliona KM, od čega je pet miliona KM za program obezbjeđenja kreditiranja pod povoljnijim uvjetima, dok je preostalih 3,9 miliona KM predviđeno za poticajna grant sredstva kroz osam pojedinačnih programa.

Ministar privrede Adnan Delić pojasnio je da je ovogodišnji Program prilagođen na osnovu povratnih informacija privrednika i korisnika sredstava, da su kriteriji, posebno za programe kreditiranja pod povoljnijim uvjetima i podrške mladima u osnivanju start up poslovnih subjekata dosta fleksibilniji u odnosu na prethodnu godinu, te da su u Program uvršteni svi prijedlozi koji su se mogli uskladiti sa Zakonom o poticaju razvoja male privrede, Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede i Zakonom o izvršenju Budžeta KS za 2022. godinu što su osnovi na kojima se temelji ovaj program.

„Program poticaja razvoju male privrede je razvojnog karaktera i njegova svrha je poticati širenje poslovanja i rast poslovnih aktivnosti. Međutim, mi smo imali težak period u protekle dvije godine tako da smo i ove godine u Programu ostavili poticaje koji se odnose na stabilizaciju poslovanja, ali smo vodili računa da se razvojni segment poticaja pojača u odnosu na prethodnu godinu“, pojasnio je ministar, istakavši da se to, prije svega, odnosi na programe poticaja mladima i poticaju zapošljavanja u IT sektoru, te tehnološkoj modernizaciji, standardizaciji i digitalizaciji poslovanja.

Istakao je i da je program poticaja mladima daleko relaksiraniji u odnosu na prethodnu godinu, te da su to prijedlozi mladih koje je Ministarstvo prihvatilo i uvrstilo u ovaj program poticaja.

„U ovogodišnjem programu poticaja mladima za pokretanje vlastitog biznisa povećali smo iznos grant sredstava na 18.000 KM plus 3.600 KM za plaću i pripadajuće poreze za prvih šest mjeseci rada, relaksirali smo šifre djelatnosti tako da su uključene sve djelatnosti koje nisu u suprotnosti sa Zakonom o poticaju male privrede, a smanjili smo i iznos učešća vlastitih sredstava s 10 na pet posto. Osim toga, u saradnji s fondacijom Mozaik i Startup studiom Sarajevo mi ćemo ove godine imati i program mentorstva, odnosno mladi će imati priliku da sa stručnjacima pripreme biznis plan s kojim će aplicirati za grant sredstva“, pojasnio je ministar Delić i kazao da se nada da će to doprinijeti većem broju prijava i samim tim osnivanja većeg broja start up poslovnih subjekata u odnosu na prethodnu godinu.

Za ovaj program Ministarstvo je obezbijedilo ukupno milion KM, a ukoliko se ukaže potreba za dodatnim sredstvima ostavljena je mogućnost preraspodjele sredstava s jednog programa na druge,  što će omogućiti efikasniji utrošak ovih namjenskih sredstava.

Ministar Delić je naveo i da su šifre djelatnosti za program kreditiranja sa 100% subvencioniranom kamatom također fleksibilnije i da će ove godine pristup ovim kreditnim sredstvima imati sve djelatnosti, osim onih koje Zakon o poticaju ne prepoznaje, kao što su finansijske institucije, prodaja i proizvodnja opojnih pića i sredstava i tome slično.

Iznosi su povećani i na programu poticaja zapošljavanja u oblasti IT industrije, gdje je također planirano milion KM, te skoro milion KM za dva programa tehnološke modernizacije, standardizacije i digitalizacije poslovanja, kao i pola miliona KM za poticaj razvoju ženskog poduzetništva.

„Povećali smo iznose na programima za koje je bilo najviše interesa u prethodnoj godini jer očekujemo povećanje interesa i u ovoj godini, posebno zbog toga što smo izašli iz pandemije i vjerujemo da će se više ulagati u širenje poslovanja, modernizaciju i digitalizaciju poslovnih procesa“, istakao je ministar Delić.

Naglasio je i da digitalizacija podrazumijeva i  uvođenje sistema cyber zaštite, te da je ovo prilika poslovnim subjektima da zaštite svoje vlasništvo, ali i prilika kompanijama iz IT industrije specijaliziranim za oblast zaštite da steknu nove klijente i razvijaju svoje poslovanje.

Program male privrede provodi se raspisivanjem javnih poziva za svaki pojedinačni program, osim programa kreditiranja za koji se raspisuje javni poziv bankama, a potom privredni subjekti jednostavno apliciraju za kredit kod jedne ili više banaka koje prođu javni poziv i potpišu ugovor s Ministarstvom privrede.

„Jedan od prvih javnih poziva bit će upravo za banke s kojima ćemo ući u partnerstvo, kao i prethodne godine. Naša kreditna linija od prošle godine još je otvorena u dvije banke i mi se nadamo da ćemo brzo provesti procedure za ovu godinu, tako da će biti vrlo mali period u kojem neće biti otvorena ova kreditna linija, što će reći da je u principu ona dostupna tokom cijele godine“, najavio je ministar.

Naveo je i da će Ministarstvo tokom naredna dva mjeseca provesti i ostale javne pozive iz ovog programa.

Podsjetio je i da je prošli mjesec potpisan sporazum s USAID Financial reform Agenda Activity (FINRA) za izradu online platforme za registraciju i/ili podnošenje prijava po programskim linijama poticajnih mjera Ministarstva privrede KS, što će također biti olakšavajuća okolnost prilikom apliciranja na neki od ovogodišnjih poticaja Ministarstva privrede.

Godišnji plan provođenja Programa razvoja male privrede dostupan je na web stranici Ministarstva privrede na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/obavjestenja/godisnji-plan-provodenja-programa-razvoja-male-privrede-za-2022-godinu