Ministar Delić potpisao sporazume sa Centrom „Skenderija“ i „Veterinarskom stanicom Novi Grad“

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas sporazume s direktorom Centra „Skenderija“ Amerom Kapom za finansiranje projekta "Zimska čarolija na Skenderiji“, odnosno nabavku opreme za proširenje kapaciteta klizališta i dodatnih sadržaja.

Ovo ministarstvo će takođe finansijski podržati razvoj sajamske djelatnosti KJP Centar "Skenderija", kroz nabavku opreme za dodatni razvoj ove djelatnosti. Oba projekta imaju za cilj unapređenje poslovanja preduzeća, kao i afirmiranje kulturnih, sportskih i posebno aktivnosti za mlade, te promociju i afirmaciju grada Sarajeva u državi i van granica Bosne i Hercegovine.

„Naša preduzeća imaju kontinuitet rada i postojanja, ona su brendovi, a to je ono što se u savremenom poslovanju dosta vrednuje, i zato treba da iskoristimo tu prednost, kreiramo općedruštvene sadržaje i pospješimo poslovanja javnih preduzeća“, kazao je ministar Delić.

Centar „Skenderija“ je preduzeće koje ima kontinuitet organiziranja sajmova i drugih javnih događaja, te će se imlementacijom ovog projekta unaprijediti organizacija sajmova. Kroz projekt nabavke opreme i proširenja klizališta očekuje se poboljšanje saradnje između kulturnih i sportskih ustanova, kao i unapređenje kvaliteta organizacije kulturnih i sportskih manifestacija.

„Prije svega želim da se zahvalim ministru Deliću, kao i Ministarstvu privrede i Vladi Kantona Sarajevo na podršci koju pružaju KJP Centar 'Skenderija'“, posebno u vrijeme trajanja pandemije zbog koje je naše preduzeće, kada govorimo o djelatnostima, jedno od najpogođenijih u državi. Također, želimo naglasiti da Skenderija ima tradiciju organziranja sajmova još od 70-ih godina prošlog stoljeća, kao i da već godinama uporno i postojano izgrađuje kvalitetne temelje kulturnog i sportskog života grada Sarajeva, ali i šire. Kako je ministar istakao, imamo brend i tradiciju postojanja koje su garancija kvaliteta i ono što nam treba jeste da uhvatimo korak sa savremenim trendovima i standardima organizacije, a za to nam je potrebna nabavka opreme koju smo dosad iznajmljivali, što je opet bio dodatni trošak za naše preduzeće“, istakao je direktor Kapo, koji je u naredna dva mjeseca u Skenderiji najavio ponovnu organizaciju sajmova knjige i namještaja.

Za finansiranje navedenih projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo odobreno je 664.000 KM. Ministar Delić danas je potpisao i sporazum o saradnji s „Veterinarskom stanicom Novi Grad“ za realizaciju aktivnosti zbrinjavanja pasa lutalica i pasa bez nadzora vlasnika na području Kantona Sarajevo.

Ovaj sporazum obavezuje „Veterinarsku stanicu Novi Grad“ da preda i izvrši veterinarsku obradu svih zbrinutih pasa postupajući u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, vodi detaljnu evidenciju o prijemu, obradi pasa i postupku sa istim; sve eventualne leševe uginulih životinja predaje isključivo KJKP "RAD", podnosi mjesečni izvještaj o izvršenim uslugama po ovom sporazumu, ispostavlja mjesečnu fakturu o izvršenim uslugama, u skladu s cijenama koje su definirane ovim sporazumom, te da na zahtjev resornog ministarstva omogući uvid u dokumentaciju i pregled poslovnih prostorija za smještaj pasa

Cilj ovog sporazuma je humaniji odnos kod zbrinjavanja pasa lutalica i pasa bez nadzora, te poboljšanje sigurnosti i zaštite građana od napada pasa lutalica.