Novi pristup i zajedničko rješavanje problema osoba s invaliditetom

Bosnian

"Životni put osoba s invaliditetom", naziv je projekta koji su pokrenuli  Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i Koordinacioni odbor  udruženja osoba s invaliditetom KS, a koji je prezentrian danas.

Kako je istakao predsjednik Koordinacionog odbora Fikret Zuko, riječ o jednom novom pristupu rješavanja problema i prepreka sa kojima se suočava ova populacija u KS-u.

"Dogovorili smo da se sprovede istraživanje o tome šta osobe s invaliditetom trebaju da bi bile ravnopravne u društvu, kao i da je najbolji način da se to uradi direktno, sa udruženjima. Zato smo okupili predstavnike 15 udruženja koja zastupaju više od 5000 osoba s invaliditetom, a koji su kroz 15 fokus grupa govorili o problemima u svakodnevnom životu i šta bi to trebalo zakonima i drugim propisima u Kantonu Sarajevo  riješiti kako bi  im se olakšao život. Rezultati istraživanja su sadržani u brošuri u koju smo po prvi put, na jednom mjestu, posložili sve ono što treba da se riješi kada je u pitanju ova populacija, kao i ono što je već riješeno, a kako bismo strateški u narednom periodu rješavali probleme", naveo je Zuko .

Naglasio  je da bi ovakav pristup trebali primijeniti i drugi nivoi vlasti u našoj zemlji kako bi se olakšao život osobama s invaliditetom.

Ključni i najizraženiji problemi ovoj populaciji koji zahtijevaju sistemska rješenja jesu nepristupačnost određenim lokacijama i objektima, obezbjeđenje pomagala, kao i asistenata tokom obavljanja svakodnevnih obaveza, te rješavanje pitanja socijalnog stanovanja, rečeno je.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija kazao je da se u okviru ovog resora, ubjedljivo u najvećim potrebama nalaze osobe s invaliditetom.

"U skladu s 300 mjera Vlade odmah smo pokrenuli aktivnosti poput uklanjanja arhitektonskih barijera sa najvećim ulaganjima do sada, kao i povećanja sredstava za finansiranje  udruženja i organizacija osoba s invaliditetom, a koje smo aktivno uključili u donošenje svih odluka. Međutim, pojavilo se mnoštvo drugih problema i potreba na koje nismo računali u okviru 300 mjera. Dobili smo mnogo ideja i prijedloga, ali očito je bilo da tumaramo u mraku bez adekvatne analize svih problema i bez prioriteta.

Zbog toga smo pokrenuli „Životni put osobe s invaliditetom“ u želji da identifikujemo i sistematiziramo probleme za sve osobe različitih tipova invaliditeta s kojima se susreću u različitim dobnim periodima i to u okviru oblasti kao što su zdravstvo, obrazovanje, rad i zapošljavanje, kultura i sport, prevoz i kretanje, itd. Životne priče koje su nam prezentovane u fokus grupama sistematizirali smo u velikom broju tabela sa 540 polja i sa pratećim analizama što će ubuduće služiti kao ključna osnova za bavljenje ovim pitanjima u svim  resorima. Od najveće važnosti je to što je dokument rađen polazeći od osoba s invaliditetom, oni su ti koji su određivali probleme i prioritete“, ističe ministar Garibija.

Dodao je da će svi navedni problemi biti integrisani u Akcioni plan za unapređenje prava i položaja osoba s invalididtetom u KS-u te da će se rješavati po prioritetima.

Današnjoj prezentaciji projekta prisustvovali su predstavnici udruženja osoba s invaliditetom kao i zastupnici u Skupštini i ministri u Vladi KS.