OBAVJEST PROIZVOĐAČIMA POVRĆA

Na području Kantona Sarajevo i dalje je nestabilno vrijeme praćeno oborinama i povremenim sunčanim intervalima.S postepenom stabilizacijom klimatskih prilika i rastom temperatura stvori će se povoljni uslovi za razvoj bolesti čiji su uzročnici gljivice.

Kada se u usjevu krompira redovi međusobno zatvore, potrebno je izvršiti zaštitno prskanje u zasadima krompira protiv uzročnika plamenjače (Phytophtora infestans), a zbog postojećih klimatskih prilika može i znatno prije.U tu svrhu poželjno je koristiti jedan od sistemičnih preparata: Ridomil gold MZ 68, Acrobat MZ, Melody duo WP 66,75, Pergado MZ, Equation pro, Galben M ili Baldo M.

Paradajz je potrebno preventivno zaštiti od uzročnika plamenjače (Phytophtora infestans) sa slijedećim preparatima: Revus, Galben M, Cuprablau Z, Ridomil MZ.

Krastavac je potrebno zaštiti protiv uzročnika plamenjače (Pseudomonas cubensis) sa nekim od slijedećih preparata: Aliette Flash, Topik, Previcur energy i uzročnika pepelnice (Erysiphe cichoracearum): Baycor WP 25, Systhane 12.Umjesto gore navedenih preparata može se koristiti Quadris čija je karenca 3 dana, a koji kod krastavca djeluje i na uzročnike plamenjače i pepelnice.

Na terenu je primjećena pojava larvi i imaga krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) tako da se i ona treba suzbijati sa jednim od sljedećih insekticida : Actara 25 WG, Boxer 200 SL, Confidor SL 200, Magnum 200 SL, Calypso SC 480 ili Mospilan 20 SG. Kritična brojka je više od dvije zlatice na jednoj cimi ili 10 do 15 larvi na svakoj šestoj cimi. Ove kritične brojke vrijede prije cvatnje, poslije cvatnje su veće jer su biljke tada manje osjetljive. Preparate obavezno koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača.