Zimska sezona na Bjelašnici i Igmanu od ove godine trajat će minimalno 120 dana

Bosnian

Sporazum o sufinansiranju "Regionalnog vodovoda Hojta - Bjelašnica - Igman" potpisao je danas ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić sa načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom. Riječ je o najsloženijem vodovodnom sistemu koji je rađen posljednjih 20 godina, a koje je resorno ministarstvo sufinansiralo sa 2.800.000,00 KM.

"Ovo je jedan od najvažnijih projekata Vlade Kantona Sarajevo i prvo veliko ulaganje u Bjelašnicu nakon Zimskih olimpijskih igara '84.godine. Ni tad nije bio riješen problem vještačkog zasnježavanja. Od ove sezone će svi ljubitelji zimskih sportova moći uživati u skijanju najmanje 120 dana", poručio je ministar Šabić.

Po njegovim riječima, postavljanjem šestosjeda i četvorosjeda osigurat će se i veća brzina trasporta, što će zasigurno unaprijediti zimsku turističku sezonu.

Ministar Šabić je najavio da bi tehnički prijem trebao biti okončan sredinom oktobra, a resorno ministarstvo planira osigurati i razvoj ljetnog turizma koji je u modernom svijetu izuzetno popularan.

Kako je pojasnio načelnik Berilo projektom će se osigurati vodosnabdijevanje unutar područja Bjelašnice do granice općina Ilidža i Hadžići, a u narednoj godini su planirani radovi na područjima Pandurica i Siljka, Čaklji, Donje i Gornje Grkarice te Velikog polja.

"Sad možemo garantovati da ćemo imati vodu za vještačko zasnježavanje od vrha Bjelašnice do Babinog dola kao i Donje kolijevke", naglasio je načelnik Berilo te naveo kako od naredne godine više uopšte neće bii potrebno ispumpavati vodu za područja Bjelašnice i Igmana.

Konzorcij sastavljen od firmi Ame d.o.o, Hidrom i MGBH su izabrani za izvođenje radova na reginalnom vodovodu Hojta – Bjelašnica – Igman.