Vlada KS: Za sufinansiranje projekata KJP „ZOI 84“ odobrena 2,3 miliona KM

Bosnian

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas „Program utroška sredstava za sufinansiranje projekata KJP „ZOI 84“ Olimpijski centar Sarajevo“ koji obuhvata projekte izgradnje novog vertikalnog transporta i rekonstrukcije postojećeg sistema na Bjelašnici i Igmanu, te prvu fazu izgradnje i modenizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate. Za sufinansiranje navedenih projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo odobreno je 2 miliona i 295 hiljada KM.

Izgradnja novog vertikalnog transporta i rekonstrukcije postojećeg sistema na Bjelašnici i Igmanu uključuje nabavku i instaliranje novog ski lifta na trasi BX na Bjelašnici, te servisiranje postojeće instalacije lifta BX. Cilj projekta je unaprijeđenje sportskih olimpijskih objekata za održavanje sportskih takmičenja, treninga, rekreacije, kao i unaprijeđenja turističke ponude na Bjelašnici.

Prva faza projekta izgradnje i modernizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate podrazumijeva implementaciju modernog i funkcionalnog sistema kontrole naplate i korištenja kapaciteta ski centra Bjelašnica, kao i modernizaciju sistema naplate parkinga uz povećanje sigurnosti korisnika i zaposlenika ski centra Bjelašnica.

Realizacijom ovog projekta otvara se i mogućnost online prodaje karata, otvaranje novih prodajnih mjesta, čime će se smanjiti gužve pri kupovini karata.

„Ovim projektima želimo poboljšati i obogatiti turističku ponudu Kantona Sarajevo, unaprijediti poslovanje kantonalnog javnog preduzeća „ZOI 84“ te podići rejting Bjelašnice i Igmana kao turističkih destinacija. Nadamo se će građani  prepoznati naša nastojanja za poboljšanjem kvaliteta sadržaja na području našeg Kantona“, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.