Prošlo je 27. godina od masakra kod škole u Tarčinu: Budućnost je potrebno graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana

Bosnian

Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena dopredsjedavajućom Skupštine Kantona Sarajevo Smiljanom Viteškić položila je danas cvijeće na mjesto masakra kod Osnovne škole Hilmi ef. Šarić u Tarčinu.

Prije 27 godina na ovo mjesto ispaljena je granata sa agresorskih položaja, od čijeg je dejstva smrtno stradalo sedmero, a lakše i teže ranjeno šestero naših sugrađana.

Ubijeni su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković.

Ovim povodom, poručeno je da nikada ne smiju biti zaboravljeni masakri počinjeni nad nedužnim ljudima i djecom u periodu opsade Sarajeva, a koji su ubijani tokom četverogodišnje opsade našeg grada.

Međutim, bez obzira na prošlost, kako je istaknuto, budućnost je potrebno graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana, te istrajavati na idejama suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati.

Obilježavanju tužne godišnjice u Tarčinu prisustvovali su i članovi porodica ubijenih i sugrađani, te predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92- 95., te Općine Hadžići.