Premijer Musić i ministar Sendić posjetili KJP “Veterinarska stanica”: Azil za smještaj pasa lutalica do kraja godine

Bosnian

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministar privrede KS Rusmir Sendić u pratnji direktora Nedima Brdarića obišli su danas Kantonalno javno preduzeće “Veterinarska stanica”. Ovom prilikom, posjetili su Veterinarsku stanicu “Slatina”, Mikrobiološko-kemijsku laboratoriju za ispitivanje hrane i ambulantne jedinice u sjedištu preduzeća na Stupu kako bi se, po riječima premijera Musića, upoznali sa radom i funkcionisanjem ovog preduzeća u ovim vrelim ljetnim danima, a posebno iz razloga provedbe projekta kastracije pasa lutalica.
“Problem sa povećanjem broja pasa lutalica koji šetaju našim gradom je postao gorućim, jer su Zakonom o zaštiti životinja donešenim na nivou države zabranjene dotadašnje metode rada koje je provodilo preduzeće 'Rad'”, rekao je ovom prilikom premijer Musić, te dodao kako je ovaj zakon itekako human, ali nas je zatekao nespremne. Istakao je svoje mišljenje da je ovaj Zakon prerano donešen, jer će njegova primjena itekako puno koštati našu državu u trenutku kada se i sama nalazi u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji, te naglasio kako bi bilo dobro da dođe i do promjene svijesti kod naših građana kada je u pitanju udomljavanje ovih životinja.
Premijer je informisao novinare da se, nakon što je potpisan sporazum između devet sarajevskih općina, Grada i Kantona Sarajevo te izdavanja urbanističke saglasnosti, očekuje da azil za smještaj ovih životinja u Rakovici bude izgrađen do kraja godine. Prema riječima ministra Sendića, Ministarstvo privrede će izdvojiti 200.000,00 KM za ovu namjenu, jer je toliko i sporazumom predviđeno.
Do tada, prema riječima direktora Brdarića, primarna aktivnost “Veterinarske stanice” će biti kastriranje, sterilisanje i vakcinacija protiv bjesnila pasa lutalica.
“Od aprila ove godine kastrirali smo 246 pasa, a bilo bi ih sigurno i više, međutim zbog nedostatka higijenskog servisa koji još uvijek nije uspostavljen to nije moguće. Uglavnom vršimo kastracije životinja koje nam donesu predstavnici nevladinih organizacija, koje se bave zaštitom životinja”, precizirao je Brdarić. Kazao je i da će se pravi efekti ove aktivnosti tek osjetiti za nekoliko godina.
Premijer i ministar su nakon Stupa, posjetili i Veterinarsku ambulantu u Hadžićima.