PREDSTAVNICI MINISTARSTVA KULTURE I TURIZMA REPUBLIKE TURSKE I ASOCIJACIJE TURSKIH TURISTIČKIH AGENCIJA U POSJETI KANTONU SARAJEVO - informacija za javnost

Bosnian

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić i dopredsjedavajući SKS Svetozar Pudarić sa članovima skupštinske Komisije za međuparlamentarnu saradnju primili su jučer dvadesetočlanu tursku delegaciju, predvođenu zamjenikom predsjednika Asocijacije turskih turističkih agencija (TURSAB) Rizaom Epikmenom i direktorom Direkcije za promocije Ministarstva kulture i turizma Republike Turske Cumhurom Güventaşbaşijem, sa kojima su ovom prilikom održali radno-konsultativni sastanak o uspostavljanju i intenziviranju saradnje u oblasti turizma između Kantona Sarajevo i TURSAB-a.
 
Kako je istaknuo na sastanku Asocijacija turskih putničkih agencija (TURSAB) je profesionalna organizacija čiji je glavni cilj razvoj turističke profesije u harmoniji sa ekonomijom i turističkim sektorom zemlje, te zaštita profesionalne etike i solidarnosti. Također je navedeno i da TURSAB ima 5.870 članova.
 
„Kantonu Sarajevo je u posjetu stigla delegacija TURSAB-a, koja kreira politiku u oblasti turizma u Republici Turskoj. Naš cilj je da intenziviramo i unaprijedimo turističke i kulturne veze Sarajeva sa velikim turskim gradovima, Kantona Sarajevo sa turskim turističkim regijama, kao i Bosne i Hercegovine sa Republikom Turskom“, naglasio je predsjedavajući Zvizdić.
 
Po njegovim riječima, dogovoreno je učešće Kantona Sarajevo i naših turističkih agencija na Sajmu turizma u Izmiru, organizovanje edukativnih seminara za bosanskohercegovački turistički kadar u Turskoj, te organizovanje promotivnih turističkih putovanja i radnih grupa koje će kreirati zajedničku turističku strategiju, kako bi se u budućnosti intenzivirala i pospješila razmjena turista ove dvije prijateljske zemlje.
 
Nakon što su obišli neke od turističkih destinacija u našem gradu, gosti iz Turske su ponudili Kantonu Sarajevu i da pod povoljnim uvjetima promovira svoje turističke potencijale u promotivnim materijalima TURSAB-a, ali u visokotiražnim listovima, kao što su „Hurijet“ i „Sabah“.
 
U nastavku posjete planirano je da delegacija Republike Turske prisustvuje i prezentaciji turističkih potencijala Kantona Sarajevo, kojem će prisustvovati i predstavnici Turističke zajednice KS, Privredne komore KS, SERDA-e, ZOI '84, BH Airlinesa, TVSA, Udruženja „Stari zanati“ KS, Udruženja „BH Hotelijera“, te turističkih agencija sa sjedištem u Kantonu Sarajevo, kao i obilazak olimpijskih planina Igmana i Bjelašnice.