Predsjednica Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama u posjeti Vladi Kantona Sarajevo

Bosnian

Kinesku delegaciju predvođenu gospođom Li Xiaolin, predsjednicom Kineske narodne asocijacije prijateljstva sa stranim zemljama ugostili su danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri privrede i finansija KS Haris Bašić i Amel Kovačević.

Delegacija iz Narodne Republike Kine boravi u trodnevnoj posjeti našoj zemlji koju uz, gđu Xiaolin čine i predstavnici kineskih gradova iz pokrajina Jiangxi, Heilongjiang, Shandong. Povod ovoj posjeti je uspostavljanje prijateljskih odnosa i širenje saradnje između kineskih gradova i regija sa Gradom i Kantonom Sarajevo.

O saradnji u oblasti turizma, javnog transporta, kreiranju industrijskih zona i obrazovanja između Kantona Sarajevo i kineskih gradova i regija razgovori su započeti ranije sa ambasadom NR Kine u BiH. Današnja posjeta velike kineske delegacije bila je prilika za upoznavanje i uspostavljanje bližih kontakata sa kineskim lokalnim vlastima .

“Ovaj susret i vaša posjeta Sarajevu potvrđuju vaše interese za uspostavljanje bliže i konkretnije saradnje. Kineski potencijali u oblastima tehnologije, turizma, obrazovanja su ogromni i mi svakako prepoznajemo priliku da budemo dio intenzivne međunarodne saradnje koju Kina razvija”, istakao je premijer Forto .

On je izrazio nadu da će saradnja sa Kinom doprinijeti da lakše i brže nadoknadimo ekonomski i tehnološki zaostatak koji je nastao, uz ekonomsku tranziciju, kao posljedica rata i ratnih razaranja naše države devedesetih godina.

Kako je istakla Xiaolin ova Asosijacija prijateljstva postoji još od 1954. godine i sarađuje sa 500 organizacija u zemljama širom svijeta.

“Kina se otvara, mijenja i razvija. Ulažemo mnogo u edukaciju, tehnološki razvoj, zdravstvene usluge, u borbu protiv zagađenja. Iako smo velika zemlja sa 1,4 milijarde stanovnika , smatramo da uvijek imamo učiti jedni od drugih da bi napravili bolji svijet. Zato su nam važne veze i saradnja kako na državnom tako i na lokalnom nivou”, istakla je visoka gošća iz Kine, te je zajedno sa svojim saradnicima, uputila poziv Vladi KS da posjete kineske gradove i bolje se upoznaju sa svim njihovim potencijalima.