Posjeta župana Osječko-baranjskog Vladimira Šišljegića i gradonačelnika Osijeka Krešimira Bubala Kantonu i Gradu Sarajevo: Potreba uspostavljanja jačih veza između razvojnih agencija

Bosnian

U prvoj zvaničnoj posjeti Kantonu Sarajevo i Gradu Sarajevu danas su boravili župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić i gradonačelnik grada Osijeka Krešimir Bubalo. Povod dolasku ovdje je gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka večeras u Sarajevu. Domaćini gostima iz Hrvatske bili su premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić te gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima.
"Drago nam je bivšeg sarajevskog studenta gospodina Šišljagića ugostiti u Sarajevu. Saradnja među regijama svakim danom je sve značajnija, nudi mnogo mogućnosti i pokazalo se da takve saradnje mogu biti izuzetno značajne. Imamo već saradnju sa regijama i gradovima u Hrvatskoj, a posebno se nadamo da ćemo to vrlo brzo ostvariti i sa Osječko-baranjskom županijom i gradom Osijekom", kazao je premijer Musić.
Osječko-baranjska županija ima 330.000 stanovnika, 42 jedinice loklane samopurave i sedam gradova. Njen privredni razvoj bazira se na poljoprivredi, prehrambenoj industriji, energetici i kontinentalnom turizmu u čemu su postigli najbolje rezultate u Hrvatskoj.
"Imamo mnogo mogućnosti i resursa. Očekujemo da ćemo kroz moguće promjene poreske politike u državi imati veći privredni razvoj i smanjenje nezaposlenosti. Moramo se pohvaliti da Regionalna razvojna agencija naše županije ostvaruje izvrsne rezultate u dobijanju sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Želimo da vam pomognemo da se i vi aktivno uključite u ovakve projekte kroz koje se mogu dobiti značajna sredstva za razvoj", rekao je župan Šišljagić.
Gradonačelnici Behmen i Bubalo buduću saradnju vide i kroz obostranu turističku ponudu, bilateralne susrete i dogovore te kroz još jednom nagalašenu potrebu saradnje naših ureda u Briselu, jer Sarajevo može mnogo toga naučiti iz onoga što su Osječko-baranjska županija i Grad Osijek uradili na tom polju.