Plamen mira Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) stigao u Sarajevo

Bosnian

Plamen mira Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) danas je iz Banja Luke stigao u Sarajevo.Ovim povodom, na Međunarodnom sarajevskom aerodromu upriličena je svečanost kojoj je uime Vlade Kantona Sarajevo prisustvovao ministar privrede Haris Bašić.

"Želja nam je da Sarajevo, Istočno Sarajevo i Bosna i Hercegovina u ovom mjesecu za vrijeme EYOF-a doživjeti lijepe trenutke, a naši građani, a posebno djeca biti sretni. Želimo da iz Bosne i Hercegovine ode jedna lijepa priča i slika, te da nakon svega steknemo kredibilitet za apliciranje na još veće i značajnije događaje", poručio je ministar Bašić.

Vlada KS, je putem Ministarstva privrede je u svrhu realizacije EYOF-a, izdvojilo 1.150.000 KM privrednom društvu “EYOF 2019” kao podršku različitim aktivnostima i projektima kako bi ovaj važan događaj protekao u najboljem redu.

Nakon dolaska u Sarajevo, baklja mira nastavila je put u novom Jeep Wrangleru njenom oficijelnom vozilu.

Inače, EYOF će svečano biti otvoren 10.februara na stadionu “Asim Ferhatović Hase i trajati do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a učestvovat će sportisti iz više od 50 država, sa više od 1.100 takmičara i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta. Boje Bosne i Hercegovine branit će 21 mladi sportista u pet sportova - alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu i brzom klizanju.

Najbrojniji tim BiH će imati u skijaškom trčanju i biatlonu, u kojim će nastupiti 10 takmičarki i takmičara - Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović.

U alpskom skijanju bit će osam predstavnika - Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut. U snowboardu će nastupiti Asja Klačar i Selina Memić, a jedinu predstavnicu BiH će imati u brzom klizanju (shot traek) - Sumeju Zaimović.

Organizatori su do sada u više navrata podsjetili da je olimpijski plamen na ovim prostorima gorio davne 1984. godine, te da je ovaj događaj jedinstvena prilika da iz BiH u svijet ode najljepša sportska slika.