Nakon potpisivanja Sporazuma sa Ministarstvom privrede KS, Općina Novi Grad objavila javni poziv za finansiranje minimalne plate fizičkim licima za april i maj

Bosnian

Usvajanjem korona-zakona, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo preuzelo je obavezu da sa Vladom KS i općinama obezbijedi sredstva da svima kojima je pao promet za 40 posto i više u vremenu korona-krize, isplati minimalnu plaću, ili dio minimalne plaće, u iznosu od 406 KM ili 203 KM.

Na osnovu toga, Općina Novi Grad i Vlada Kantona Sarajevo su potpisali Sporazum o provođenju Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom (COVID - 19), kojim je Općina preuzela obavezu isplate dijela plaće za fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost sa sjedištem na teritoriji općine Novi Grad.

Implementirajući pomenuti Sporazum, Općina Novi Grad je 23. juna objavila je javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje minimalne mjesečne neto plaće u FBiH za mjesec april i maj ove godine svim fizičkim licima koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost sa sjedištem na području ove općine. Rok za dostavljanje prijava je deset dana od dana objavljivanja.

Realizacijom ove mjere nastoji se pomoći onima koji su uslijed pandemije koronavirusa doživjeli velika smanjenja svog prometa. Oni kojima je promet pao preko 70 posto dobit će finansijska sredstva u iznosu od 406 KM, a oni kojima je pad prometa između 40 i 70 posto dobit će 203 KM. Također, onima koji plaćaju paušalni porez obezbjeđuje se plaća od 203 KM za april i maj.

Fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost sa sjedištem na području općine Novi Grad, a koja su aplicirala na javni poziv Ministarstva privrede KS (05.06.2020.), trebaju aplicirati na ovaj javni poziv. Prijavni obrasci mogu se preuzeti u šalter-sali i na zvaničnoj web stranici Općine.

Ovaj program pomoći privrednim subjektima provodi se s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Tekst javnog poziva može se preuzeti na linku ispod.

https://www.novigradsarajevo.ba/news/invitation/j-a-v-n-i-p-o-z-i-v-za-dodjelu-sredstava-za-finansiranje-dijela-minimalne-mjesecne-neto-place-u-fbih-za-mjesec-april-i-maj-2020-godine-1592914074