Ministar Jeličić: Isplaćena sredstva za april i maj privrednim subjektima, rok za prijavu prigovora ističe sutra

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić informisao je danas da su izvršene uplate dijela plata za april i maj za uposlenike  u svim privrednim subjektima na području KS, koji su zadovoljili  kriterije.

“Sredstva su uplaćena bankama u četvrtak i petak prošle sedmice, od čije operativnosti ovisi da li su sredstva već na raspolaganju privrednim subjektima, odnosno uposlenicima. Liste privrednih subjekata  koji su zadovoljili uslove, kao i onih koji nisu ispunili uslove za dodjelu sredstava su objavljene na stranici Ministarstva privrede KS 04. augusta. Svi privredni subjekti imaju pravo prigovora, ukoliko se smatra da su oštećeni. Rok za prijavu prigovora ističe sutra. Do sada je stigao 141 prigovor i rješavat će se komisijski. Opravdani prigovori će biti  pozitivno riješeni te će se na osnovu toga pristupiti i isplati sredstava”, naveo je ministar Jeličić.

Ministar je  podsjetio je da je za ove namjene rebalansom Budžeta KS osigurano 20 miliona KM, kao pomoć privredi za sanaciju posljedica izazvanih koronavirusom  a do sada je, po njegovim riječima, podijeljeno 7,5 miliona KM.

“Kriterije za april je  zadovoljilo 1.990 subjekata, a za maj 1.875. Po šiframa djelatnosti najviše sredstava je isplaćeno za proizvodne, uslužne i prometne djelatnosti, a potom na trgovinu na veliko i malo, te za turizam, građevinarstvo i predškolsko obrazovanje ", rekao je ministar Jeličić.