Ministar Delić na otvaranju 11. Sarajevo Business Foruma: Želimo da Kanton Sarajevo postane najatraktivnije i najstabilnije poslovno središte regije

Bosnian

U ime Vlade i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, kao strateškog partnera Sarajevo Business Foruma (SBF), na otvaranju ovog poslovnog skupa danas se obratio ministar privrede KS Adnan Delić.

Pozdravljajući domaće i strane diplomate, predstavnike domaće i međunarodne poslovne zajednice, ministar Delić je istakao da je SBF poslovni događaj koji se u regionalnoj i svjetskoj poslovnoj zajednici etablirao kao najveći i najvažniji poslovno – investicioni forum u Jugoistočnoj Evropi.

"Svi smo tu jer znamo da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina meeting point – tačka susreta onog najboljeg i od Istoka i Zapada, ključna tačka Balkana i privlačna destinacija za investicije za mnoge grane privrede koje su danas pokretači svjetske ekonomije. Tu, prije svega, mislim na poljoprivredu, prehrambenu, filmsku, prerađivačku, namjensku i IT industriju, turizam, ali naravno i sve druge grane privrede", istakao je Delić.

Naveo je i da je vizija Vlade KS da Sarajevo u narednim godinama postane najpoželjnija i najsigurnija investiciona destinacija Balkana, ali i kompletne regije Jugoistočne Evrope, prije svega u oblasti proizvodnje i turizma, a onda i svih drugih grana privrede.

„Na ostvarenju te vizije kao partnere vidimo investiciono – poslovnu zajednicu naših prijateljskih zemalja iz Evropske unije, Jugoistočne Azije, ali i svih drugih koji pokažu ozbiljan interes za Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu", istakao je ministar Delić.

Kazao je i da je Vlada svjesna da je za dugoročni i daljnji rast i razvoj KS i BiH neophodna zdrava i jaka privreda, privreda zasnovana na proizvodnji i razvoju poduzetništva, privlačenju investicija, kao i uspostavljanju i jačanju javno – privatnog partnerstva.

„Na tim temeljima želimo graditi privredu koja će biti ogledni primjer zdrave i jake ekonomije u našem regionu. To je naše opredjeljenje i želimo da svi vi, potencijalni investitori, domaći i strani, znate da u Vladi i Ministarstvu privrede KS imate pouzdanog i sigurnog partnera koji će učiniti sve potrebno da vaša investicija bude sigurna i uspješna. Olakšat ćemo vam sve birokratske procedure, zakone već prilagođavamo savremenom poslovanju, unapređujemo poslovno – industrijske zone i ukupan poslovni ambijent, jer je to jedini način da Kanton Sarajevo i Bosna i Hercegovina postanu i ostanu najatraktivnije i najstabilnije poslovno središte regije", naglasio je ministar Delić.

Naveo je i da Sarajevo ima sve neophodne predispozicije, od odličnog strateškog i geografskog položaja, prirodnih bogatstava, duge tradicije u prerađivačkoj, prehrambenoj i namjenskoj industriji, talentiranu, educiranu i motiviranu radnu snagu...

"Osim toga, Sarajevo je glavni grad i u njemu je najveća koncentracija privrednih subjekata. Kao takvo, Sarajevo je stub i generator privrednog razvoja u BiH. Prema najnovijim poslovnim izvještajima za prethodnu godinu, Kanton Sarajevo prednjači u odnosu na sve ostale kantone i kanton je koji je ostvario najbolje poslovne rezultate u 2021. godini, kao uostalom i godinama unazad. Naš cilj je da nastavimo i unaprijedimo privredni rast Kantona i BiH i vjerujemo da zajedno možemo doprinijeti ostvarenju tog cilja", rekao je Delić.

Pozvao je prisutne da iskoriste priliku i upoznaju prednosti investiranja u Kanton Sarajevo i budu dijelom bh. poslovne zajednice, te da zajedno rade na ostvarenju vizije Sarajeva kao najprivlačnije i najpoželjnije investicione destinacije u ovom dijelu svijeta.

Ove godine, u okviru Foruma, predstavit će se oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja. Posredstvom Ministarstva privrede KS na ovom forumu priliku da se sutra predstave potencijalnim investitorima imat će kompanije s područja Kantona Sarajevo i Bosansko – podrinjskog Kantona, koje su prošle javni poziv i stekle pravo na besplatno učešće na ovom značajnom poslovnom skupu.