Čvršća institucionalna saradnja za transparentniji i pravičniji sistem raspodjele subvencija privrednim subjektima

Bosnian

Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo privrede KS organizirali su sastanak sa predstavnicima Federalnog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a povodom dogovora o saradnji i zajedničkom rješavanju aktuelnih pitanja u situaciji izazvanoj koronavirusom koja su u njihovoj  nadležnosti.


Jedno od pitanja odnosi se na ostvarivanje prava na subvencije, na ime pomoći za prevazilaženje posljedica pandemije koronavirusa, a koje su pojedini privredni subjekti, kako je utvrđeno, ostvarivali iz dva izvora, odnosno Kantona i pomenutog Fonda.


Kako je istaknuto, ovo pitanje treba hitno pravno regulisati u cilju uspostavljanja pravičnijeg isplaćivanja subvencija ubuduće.


Sporazumnim aktom između ovih institucija koji će se potpisati, regulisat će se sadašnje i buduće aktivnosti kako bi se spriječili ovakvi slučajevi. U cilju pravične raspodjele sredstava, dogovoreno je da se sredstva koja su odobrena ovim subjektima iz Fonda, koja su isplaćena sada, vrate Fondu ili se tretiraju kao pomoć u narednim mjesecima.


Ministar privrede Draško Jeličić je ovom prilikom informisao predstavnike Fonda o svim dosadašnjim aktivnostima Ministarstva u pogledu subvencioniranja i pomoći privredi po osnovu dosadašnjih javnih poziva, naglašavajući da su ispoštovane sve propissne procedure pri dodjeli sredstava.


Istakao je da je ovakav vid saradnje nadležnih institucija u trenutnim okolnostima izuzetno važan  jer osigurava  transparentnost i mogućnost da se pravovremeno reaguje.