Brisel: Prezentacija Kantona Sarajevo na manifestaciji "Dani Evrope" od 07. do 09. maja 2011. godine

Bosnian

Povodom obilježavanja "Dana Evrope", sve evropske institucije i predstavništva u Briselu otvorile su svoja vrata tokom vikenda za preko 20.000 posjetitelja u prijestolnici Evropske unije, te im na najbolji način predstavile svoj rad i aktivnosti. Ovim povodom, a i u okviru obilježavanja "Dana Kantona Sarajevo", Predstavništvo Kantona Sarajevo zajedno sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom “SERDA” predstavilo je na svom promotivnom štandu u Komitetu regija Evropske unije privredne, turističke i kulturne potencijale Kantona Sarajevo i šire Sarajevske regije.
“Promotivni štand Kantona Sarajevo i Sarajevske makroregije pokazao se kao uspješan vid promocije i izazvao veliki interes posjetitelja za Bosnu i Hercegovinu, Kanton i Grad Sarajevo. Pored predstavljanja mogućnosti ulaganja u Kanton Sarajevo i širu makroregiju, posjetitelji su se također interesovali i za kulturni život, te turističke potencijale Sarajeva. Ovakvo predstavljanje je ujedno bilo i lobiranje, jer je Grad Sarajevo podnio službenu kandidaturu za vrlo ambiciozan projekt 'Sarajevo - Evropski grad kulture 2014. godine'. Ukoliko bi evropske institucije prihvatile kandidaturu i proglasile Sarajevo Evropskim gradom kulture 2014. godine, to bi bio veliki uspjeh, jer bi se na ovaj način Gradu Sarajevu otvorili dodatni evropski fondovi za promociju kulture”, istakao je Dino Elezović, predstavnik Kantona Sarajevo u Briselu.
Pored Kantona Sarajevo, koji je bio jedini regionalni predstavnik iz BiH na Danima Evrope u Briselu, promotivne štandove imale su i druge evropske regije, uključujući i regije susjedne Hrvatske, te po prvi put Srbije.